на живо

Григор срещу Чилич, Пиронкова срещу Шие в първия кръг в Мелбърн

Жребият за Откритото първенство на Австралия беше изтеглен днес

Двамата български представители на Откритото първенство на Австралия по тенис - Григор Димитров и Цветана Пиронкова, научиха имената на първите си съперници в надпреварата.

Жребият беше отложен с един ден заради случай на заразен с коронавирус сред персонала на един от хотелите, в които са настанени тенисистите. Той все пак се състоя в ранните часове на 5 февруари.

Григор Димитров ще започне 11-ото си участие в Мелбърн с мач срещу хърватина Марин Чилич. Това ще бъде седма среща помежду им, като до момента опонентът на българина води с 4:2 победи.

Снимка: Getty Images

За последно Димитров (19-ти в света) и 43-ият в световната ранглиста Чилич играха един срещу друг през 2019 г. на "Ролан Гарос", а българинът победи. Първият му успех срещу този съперник е от 2015 г. в Париж.

Роденият в Хасково тенисист ще играе на Откритото първенство на Австралия за 11-и пореден път. Най-доброто му представяне до момента е достигането до полуфинал през 2017 г. 

Снимка: Getty Images

Българската представителка при дамите Цветана Пиронкова трябва да се изправи срещу Су-Уей Шие от Тайпе в първия кръг в Мелбърн. За пловдивчанката това е първо участие в основната схема на Откритото първенство на Австралия след 2 години пауза. За последно тя игра на турнира през 2017 г., а след това се оттегли по майчинство.

През 2020 г. Пиронкова смая света, след като се завърна на корта и достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ. 

Снимка: Reuters

До момента тя не е играла срещу Шие. Най-доброто представяне на пловдивчанката в Мелбърн е достигането до втори кръг в 8 издания на надпреварата.

Първият за 2021 г. турнир от Големия шлем започва на 8 февруари, а шампионите трябва да са ясни на 21 февруари. Всички тенисисти бяха поставени под карантина при пристигането си в Австралия. Някои от тях, като Пиронкова, дори не излизаха от стаите си. Григор Димитров беше сред щастливците, които можеха да тренират на корта.

Снимка: Reuters

Организаторите са убедени, че няма да има проблем с провеждането на важната надпревара, тъй като в страната има малък брой заразени с коронавирус. На трибуните за мачовете ще присъстват и фенове, но в ограничен брой и при спазване на стриктни мерки.