на живо

Григор срещу Надал, Тийм и Гофен в Лондон

Българинът попадна в група "Пийт Сампръс"

Reuters

Григор Димитров ще играе срещу Рафаел Надал, Доминик Тийм и Давид Гофен в първия в кариерата с финален турнир на АТР, който ще се проведе от 12 до 19 ноември в Лондон.

Жребият, изтеглен от Борис Бекер днес, постави най-добрия български тенисист в група "Пийт Сампръс"

И с тримата си съперници Димитров се е срещал през 2017 г., която се оказа най-успешната в кариерата му след 3 титли (Бризбън, София и Синсинати) и полуфинал на Откритото първенство на Австралия.

Срещу Надал българинът има 1 победа в 11 мача, като двамата играха 3 пъти през 2017 г. Във всичките срещи победител стана световният номер 1.

Снимка: Reuters

Григор и Доминик Тийм са се срещали 3 пъти (2 през 2017 г.), като 24-годишният австриец води в преките сблъсъци с 2:1.

Снимка: Ладислав Цветков

Белгиецът Давид Гофен също е добре познат на номер 6 в световната ранглиста. Той не пази добри спомени от мачовете си с българина, като има само 1 победа в 4 мача.

Снимка: Lap.bg

Не е изключено световният номер 1 Рафаел Надал да се откаже от участие в турнира, тъй като от щаба му загатнаха за контузия. Неговото място могат да заемат Пабло Кареньо Буста и Сам Куери.

За полуфиналите се класират двамата най-добре представили се от всяка група, като водачът от А се изправя срещу втория от Б и обратно. За класирането в групите най-голямо значение има броят на победите, след което се взима предвид броят на изиграните мачове (играч с две победи и загуба е по-напред от друг само с две победи). Тайбрек се играе, ако двама от участниците имат еднакви показатели.

Освен огромен награден фонд, турнирът носи и много точки – всяка победа в групите е равносилна на 200 точки за класацията. Шампионът ще спечели максимум 1500 точки и 2 549 000 долара в сингъла и 486 000 долара при двойките.

В другата група, която носи името на Борис Бекер са Роджър Федерер, Александър Зверев, Марин Чилич и Джак Сок.