на живо

Григор срещу Тийм в ранни зори на 14 февруари

Двамата ще играят за шести път помежду си

Getty Images

Изгревът на слънцето в неделя (14 февруари) ще ни предложи и тенис от най-високо ниво с българско участие.

Един срещу друг на осминафинал на Откритото първенство на Австралия се изправят Григор Димитров и Доминик Тийм.

Срещата помежду им е трета на най-големия корт в комплекса в Мелбърн - "Rod Laver", и се очаква да започне около 6:00 ч. сутринта българско време.

Снимка: Getty Images

Преди Димитров и Тийм да мерят сили, ще бъдат определени победителките в две срещи при дамите: Гарбине Мугуруса – Наоми Осака и Арина Сабаленка – Серина Уилямс.

Димитров достигна с лекота до тази фаза на надпреварата. Той победи Марин Чилич и Алекс Болт, а последният му съперник - Пабло Кареньо Буста, се отказа заради контузия.

Тийм се справи с Михаил Кукушкин и Доминик Кьопфер. В третия кръг пък постигна впечатляващ обрат срещу австралийския любимец Ник Кирьос. 

Снимка: Reuters

За шести път Димитров и австриецът ще играят един срещу друг. Роденият в Хасково тенисист има леко предимство с 3:2 победи до момента. Григор постигна категоричен успех в последната им среща – на турнира в Париж в края на 2019 г. Мачът завърши 6:3, 6:2.

Тийм е номер 3 в световната ранглиста в момента, докато българинът е 21-ви. От своя страна австриецът може да се похвали с една титла от Големия шлем. Той триумфира на Откритото първенство на САЩ през 2020 г. През миналия сезон игра на финал в Мелбърн, а през 2018 и 2019 г. достигна до последния мач на "Ролан Гарос".

Снимка: Getty Images

Срещата ще се играе пред празни трибуни, тъй като местното правителство обяви затягане на мерките за борба с коронавируса след вчерашния ден. Това означава, че Григор няма да може да разчита на пламенната подкрепа на българи, който емоционално скандираха за негов успех в предишните срещи.

Победителят от мача ще се изправи срещу Феликс Оже-Алиасим или Аслан Карацев на четвъртфинал. Двамата играят по-рано на 14 февруари.