на живо

Григор в трети кръг след кошмарна 5-сетова битка и "геврек" (ГАЛЕРИЯ)

Над 3 часа и половина продължи мачът в Мелбърн

Григор Димитров се класира за третия кръг на първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Световният номер 3 започна трудно срещата, но успя да се наложи с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6 над 186-ия в ранглистата Макензи Макдоналд.

Това е първа победа за българина в първия му мач срещу 22-годишния американец, който по нищо не отстъпваше на Димитров и се превърна в първия тенисистq след Диего Шварцман от финала в Истанбул през 2016 г., който успява да вземе сет на 0 на световния номер 3.

Снимка: Getty Images

В началото на срещата двамата тенисисти взеха по един гейм, а в третия Макдоналд изненада всички, постигайки пробив след 40:0. Мачът продължи с напрегнат гейм, който също отиде в сметката на американеца. До края на частта българинът така и не успя да разгадае мощния сервис на непознатия с противник, а пробиви липсваха. Макензи поведе след 6:4. 

Снимка: Getty Images

Световният номер 3 изпитваше трудности срещу съперника си и в началото на втората част. Димитров взимаше своите сервис геймове, а американецът нямаше особени проблеми, когато е на линията за начален удар. Първият пробив в сета дойде за 4:2 и в полза на Григор. Българинът затвърди превъзходството си, а след това постигна и втори пробив за 6:2.

Снимка: Getty Images

При 2:2 в третия сет Макдоналд постигна пробив. Григор се мобилизира и не допусна съперникът му да дръпне напред в резултата, връщайки веднага пробива. Обратът в резултата дойде, след като българинът успя да вземе подаването на съперника си в последния гейм на частта за 6:4.

Четвъртият сет започна кошмарно за Димитров. В първите си два сервис гейма той допусна два пробива. Това обаче не мотивира родения в Хасково тенисист, който изглеждаше безпомощен. Третият пробив на Макдоналд беше красноречив. За първи път от 2016 г. в Истанбул, Димитров загуби сет на 0!

Снимка: Getty Images

И двамата тенисисти започнаха предпазливо последния сет на мача. Ентусиазмът на Макдоналд не му позволяваше да забави темпото, докато в играта на Димитров не липсваха грешки. Резултатът стана 6:6. Григор взе своя гейм и след това триумфира след над 3 часа и половина на корта в Мелбърн.

Следващият противник на българина ще бъде руснакът Андрей Рубльов, който победи кипърският ветеран Маркос Багдатис с 4:6, 7:6 (5), 4:6, 2:6. Димитров и 32-ия в света Рубльов са играли само веднъж един срещу друг - през 2017 г. на Откритото първенство на САЩ, когато руснакът спечели.