на живо

Григор Димитров се изправя срещу "тайното оръжие на Русия"

Аслан Карацев прави подвиг на Откритото първенство на Австралия

Григор Димитров се изправя срещу "тайното оръжие на Русия"

Преди седмица Аслан Карацев беше просто още един руски квалификант в основната схема на турнир от Големия шлем. Днес той вече е на 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Карацев, който в момента се намира на 114-ата позиция в световната ранглиста, постигна впечатляващ обрат от 0:2 до 3:2 сета срещу канадския талант Феликс Оже-Алиасим на 1/8-финалите и така си гарантира първа среща с най-добрия българин в тура - Григор Димитров.

Снимка: Reuters

Преди да се справи с 19-ия в света, Карацев преодоля Джанлука Магер, Егор Герасимов и Диего Шварцман.

Високият 185 сантиметра 27-годишен руснак няма особени успехи в мъжкия елит. Играе предимно на турнири от сериите "Чалънджър" и ITF, като има 9 титли - 3 от "Чалънджър" и 6 от ITF.

С достигането си до финалната осмица той се превърна в третия играч в "Оупън Ерата" с подобен подвиг в Мелбърн.

Снимка: Reuters

Преди старта на Откритото първенство на Австралия отборът на Русия спечели АТП Къп. След успеха на Сборная Данийл Медведев грабна микрофона, за да благодари от името на целия тим. Медведев отличи един играч - сънародника си Аслан Карацев, който не игра нито един мач заради доминацията на шампиона от заключителния турнир на АТП и Андрей Рубльов.

"Не се шегувам. Аслан е тайното ни оръжие при двойките. Той не успя да се покаже тук, но беше нашето скрито оръжие".

Снимка: Reuters

И ако преди седмица уменията на Карацев бяха тайна, то днес те са ясни за всички в света на тениса. Ако не вярвате, питайте онези, които напуснаха турнира след мачовете си с него.

27-годишният руснак влезе в основната схема на турнир от Големия шлем за първи път в кариерата си и е едва седмият квалификант, който достига до 1/4-финалите при дебюта си.

При успех срещу Карацев, Димитров ще изравни най-доброто си класиране в Мелбърн - полуфинал от 2017 г. Срещата между българина и руснака вероятно ще бъде в ранните часове на вторник.