на живо

Гришо преодоля коравия ветеран Вердаско

Следващият мач на българина е срещу чилиеца Николас Джари

Getty Images

Григор Димитров се класира за осминафиналите на турнира от категория АТП 500 в Барселона. Първата ни ракета победи с 2:1 сета (6:2, 6:7, 6:3) испанеца Фернандо Вердаско.

Така утре най-добрият ни тенисист ще срещне "щастливия губещ" от квалификациите Николас Джари (Чили), който отстрани поставения под №2 Александър Зверев.

Българинът успя да пробие при втората си възможност за 3:1, когато съперникът изпрати топката в аут. В следващия гейм 43-ият в света Димитров отрази четири точки за рибрейк и успя да затвърди. В осмия гейм той стигна до два сетбола и взе частта при втория след двойна грешка на Вердаско.

Испанският левичар стигна до две точки за пробив в самото начало на следващия сет, но Гришо ги отрази хладнокръвно и взе подаването си с добър сервис. В шестия гейм Димитров поведе с 40:0 при посрещане, но игра пасивно и не успя да пробие 37-годишния Вердаско. Веднага след това испанецът стигна до 40:15 и направи брейк при втория шанс, за да поведе с 4:3.

Българинът обаче веднага върна пробива и се стигна до тайбрек. В него Димитров започна с двойна грешка и резултатът бързо стана 0:3 точки. Той направи и втора двойна за 1:4. При 6:1 испанецът стигна до пет точки за изравняване на сетовете и реализира третата с ас.

Гришо започна отлично решителния сет и поведе бързо с 4:0. Вердаско обаче не се предаде и върна единия пробив за 2:4. Българинът прекъсна серията от три поредни гейма на съперника за 5:3. Веднага след това Димитров поведе с 40:0 и триумфира при втория мачбол.

Миналата година в Барселона Григор стигна 1/4-финал и загуби от Пабло Кареньо Буста.