на живо

Гришо преодоля Шаповалов на старта в Ротердам

Победа в два сета за най-добрия ни тенисист

Reuters

Григор Димитров започна с победа в два сета осмото си участие на АТР 500 турнира в Ротердам. Най-добрият ни тенисист надигра осмия поставен в основната схема Денис Шаповалов от Канада с 6:3, 7:6(3).

На осминафиналите в зала "Ахой" Гришо очаква победителя от двубоя между Феликс Оже-Алиасим (Канада) и Ян-Ленард Щруф (Германия).

20-годишният Шаповалов, който е под номер 16 в света, получи две възможности за пробив още в откриващия гейм на мача, но с четири поредни добри сервиса Димитров се измъкна от неприятната ситуация и поведе с 1:0. Канадският левичар бе колеблив в първия си сервис-гейм и след няколко шанса за брейк Гришо реализира пробив за 2:0. До края на сета 28-годишният българин игра без напрежение и поведе в резултата след 6:3.

В следващия сет всеки печелеше подаването си сравнително лесно до десетия гейм. Тогава след двойна грешка на българина левичарят стигна до сетбол, но Григор го отрази с отличен първи сервис и после спечели подаването си за 5:5.

В 12-ия гейм Димитров отново направи две двойни грешки, но взе подаването си и вкара сета в тайбрек. Размяната на полетата дойде при 4:2 точки за 28-годишния хасковлия. Димитров не се отпусна и при 6:3 реализира първия мачбол и спечели мача.