на живо

Ромен Грожан: Спаси ме мисълта за децата ми

Френският пилот катастрофира тежко по време на състезание от Формула 1

Reuters

Ромен Грожан призна, че по време на тежката катастрофа миналата неделя е имало момент, в който е приел, че ще умре. Френският пилот на "Хаас" се заби с болида си в предпазните ограждения малко след старта на Гран при на Бахрейн.

Оцелява като по чудо и вече се възстановява с амбиция за завръщане за последния старт за края на сезона - в Абу Даби след две седмици.

Снимка: Reuters

Болидът на "Хаас" се разцепи на две и избухна в пламъци. 34-годишният състезател успя да излезе навреме от него, а по думите му мисълта за децата му, които ще изгубят баща си, го е мотивирала да напусне болида и да потърси безопасно място.

"Погледнах надясно и наляво. Отляво виждах огън. Казах си, че нямам време за губене", разказа Грожан пред Sky Sports F1.

"Затова опитах да се мръдна надясно, не се получи. Опитах и наляво, пак не стана. Седнах и се замислих за Ники Лауда, за неговия инцидент (на "Нюрбургринг" през 1976 г.) и си помислих, че не мога да си отида така. Това не може да е последното ми състезание. Няма начин".

Снимка: Reuters

"Опитах отново, бях заклещен. Имаше един момент, в който тялото ми се отпусна. Бях в мир със себе си, с мисълта, че ще умра. Запитах се дали ще изгори обувката, или стъпалото, или ръката ми. Дали ще бъде болезнено. Откъде ще започне..."

"За мен сякаш бяха минали две, три, четири секунди. Предполагам, че са били милисекунди. След това помислих за моите деца и си казах, че те не могат да загубят баща си днес".

34-годишният Грожан и съпругата му Марион имат три деца - Саша на 7 г., Симон на 5 и Камил на 2.

Пилотът от Формула 1 има изгаряния по ръцете и глезените, счупено ребро и счупено стъпало.

"Не знам защо, но реших да завъртя шлема си наляво, да се изправя така и да се опитам да усуча рамото си. Донякъде проработи, но тогава осъзнах, че стъпалото ми е заклещено в болида."

"Затова седнах назад. Дръпнах левия си крак възможно най-силно и стъпалото ми излезе от обувката. Направих го отново, измъкнах и раменете си и скочих навън."

"По онова време и двете ми ръце бяха в огъня. Обикновено ръкавиците ми са червени, но видях, че променят цвета си почват да се разтапят. Усетих болка, но същевременно и успокоение, че съм извън болида".

Снимка: Reuters

Веднага получава подкрепа от екипа на "Хаас" и медицинските лица на пистата. Откаран е по най-бързия начин в болница. 

На кадрите от инцидента се видя, че французинът се движи сам, макар и подпиран от двама души. Идеята била негова. Искал да увери зрителите, че е добре.

"Поставиха студени компреси на ръцете ми, защото им казах, че те горят, стъпалото ми беше счупено. Болката започна да плъзва по цялото тяло, особено силна бе болката в лявото стъпало", добави Грожан.

Снимка: Reuters


Пилотът бе изписан от болницата в сряда, а в четвъртък се върна на мястото на инцидента.