на живо

Гуардиола хитрува с жълтата лентичка в подкрепа на каталунците

Мениджърът на "Манчестър Сити" избягва глоби с лесен трик

Getty Images

Мениджърът на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола няма намерение да спре да заявява своята подкрепа към каталунските политици, задържани след референдума за независимост на испанската област. Той носи жълта лентичка върху ревера си по време на мачове, но това му донесе солена глоба, така че специалистът предприема други мерки.

Гуардиола отново закачи лентичката на ревера си по време на мача със "Стоук Сити", но предвидливо я свали секунди преди първия съдийски сигнал. Медиите в Англия го издебнаха, че я прибира под пуловера си. 

На пресконференцията след двубоя, завършил с победа с 2:0 за "гражданите", Гуардиола отново носеше жълтата лентичка.

Снимка: Getty Images

"Уважавам Футболната асоциация на Англия, дори когато не съм съгласен с нея. Разрешиха ми да нося лентичка преди и след мача", коментира Гуардиола.

По такъв начин той избягва нова глоба за показване на политически пристрастия. Последната му бе в размер на 20 000 паунда. 

С лентичката специалистът показва подкрепа към каталунските политици, които все още са задържани по обвинения в противоконституционни действия миналия октомври, когато беше организиран импровизиран референдум за отделянето на североизточния регион на Испания. Въпросното допитване беше обявено за незаконно от Мадрид.

По време на мача срещу "Стоук" Гуардиола носеше жълт нарцис като значка. Такава получиха и всички останали мениджъри, като поводът е набиране на средства за благотворителната организация "Мария Кюри".