на живо

Гуардиола влезе в затвора заради каталунски лидер

Пеп посети Жорди Кюксард и заяви подкрепата си за независимостта на областта

Getty Images

Мениджърът на "Манчестър Сити" Хосеп Гуардиола посети затвор в близост до Барселона. Специалистът се възползва от почивката за национални отбор и се прибра в родината си, а при първа възможност Пеп си уреди среща с Жорди Кюксард - един от лидерите на Народното събрание на Каталуния (ANC) - организация, която подкрепя отделянето на областта от Испания в самостоятелна държава.

В официалния профил на Кюксард в "Туитър" веднага се появи снимка с футболния мениджър и прочувствено послание.

"Благодаря за отдадеността ти на каузата. Показваш ни, че за работата в екип няма граници", е съобщението на политическия лидер.

Кюксард очаква своята присъда заради протестите и бунтовете в Барселона през октомври 2017 г. Тогава, след непризнат от испанското правителство референдум, по-голямата част от жителите на областта се обявиха за отделяне в самостоятелна държава. Наказанието му може да достигне 17 години.

Гуардиола нееднократно е заявявал своята си подкрепа за каузата. След протестите той излезе на мач на "Манчестър Сити" с жълто-черна лента, за да покаже съпричастност. Тогава мениджърът бе глобен с 20 000 паунда.

Снимка: Reuters