на живо

Хамилтън, Серина и други спортисти с емоционални реакции срещу расизма (ВИДЕО)

Смъртта на тъмнокож мъж предизвика масови протести в САЩ

Хамилтън, Серина и други спортисти с емоционални реакции срещу расизма (ВИДЕО)

Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън разкритикува колегите си и ръководството на най-престижната автомобилна надпревара заради липсата на реакция за случващото се в САЩ. Британецът намекна, че надпреварата е спорт за бели. "Аз съм един от малкото хора с различен цвят на кожата там и в момента се чувствам сам", написа Хамилтън в профила си в "Инстаграм".

Смъртта на Джордж Флойд продължава да предизвиква протести в САЩ и остра обществена реакция по целия свят. 46-годишният тъмнокож мъж почина при арест в Минеаполис и вече няколко дни отвъд океана се борят с гражданското недоволство.

Междувременно редица спортисти изразиха недоволството си от случващото се в социалните мрежи. Серина Уилямс публикува дълго видео, в което малко тъмнокожо момиченце пита защо заради цвета на кожата й към нея се отнасят различно. 

Двукратната носителка на титли от Големия шлем Наоми Осака написа: "Само защото не се случва на теб не означава, че не се случва изобщо".

Тийнейджърката Коко Гоф призова за справедливост за Джордж Флойд, публикувайки колаж с лицата на хора, които в последните години са загубили живота си заради намесата на органите на реда, питайки: "Аз ли съм следващата?"

Съпругата на починалия Коби Брайънт - Ванеса, сподели снимка на легендарния баскетболист, облечен с фланелка с надпис: "Не мога да дишам".

"Съпругът ми носи тази фланелка преди години, но ето че пак сме тук. Животът е толкова крехък. Животът е толкова непредвидим. Животът е толкова кратък", написа Ванеса Брайънт.