на живо

Хамилтън и Екълстоун се захапаха заради расизъм

Шампионът нарече бившия шеф на Формула 1 "невеж и неук"

Getty Images

Вече цял месец продължават протестите против расизма, след като Джордж Флойд беше убит по време на арест в САЩ. Кампаниите за равенство са многобройни и са подкрепени от милиони, а един от най-активните е актуалният шампион на Формула 1 Люис Хамилтън - единственият чернокож първенец в надпреварата.

Той не пропусна да разкритикува бившия шеф на Формула 1 - 89-годишния Бърни Екълстоун, като го нарече "невеж и неук". А причината е противоречиво изказване на милиардера преди дни.

Пред Си Ен Ен Екълстоун заяви: "Мисля, че се отнася за всички. Хората ще си помислят: "Е, какво пък? Защо чернокожите и белите трябва да са на едно мнение относно белите хора?" В повечето случаи, чернокожите са по-големи расисти от белите", а след това добави: "Не мисля, че ще е лесно да се промени поведението на хората. Мисля, че трябва да започнат да ги учат още в училище, за да не трябва да мислят за такива неща, когато пораснат. Много е глупаво да се събарят всички тези статуи. Трябва да си останат там. Заведете учениците там да ги видят, разкажете им защо са там, какво са направили тези хора и колко грешно е било"

Хамилтън реагира с остра публикация в социалните мрежи, като уточни, че е разочарован. 

Снимка: Instagram

"Бърни вече е извън спорта и е от различно поколение, но точно това е проблемът - такива невежи и неуки коментари показват колко още път имаме да извървим като общество, преди равенството да стане факт. Напълно си обяснявам защо нищо не се правеше и не се казваше, за да се подобри расовото разнообразие в моя спорт и за да обърне внимание на расовия тормоз, който съм получавал в кариерата си. Щом на някой, който е оглавявал спорта с десетилетия, толкова му липсва разбиране за дълбоките проблеми, с които ние чернокожите се сблъскваме всеки ден, как да очакваме хората, които работят за него да разберат? Всичко започва от върха"

Това не е първо изказване на Екълстоун, който предизвиква негативни реакции. Преди години той определи Хитлер като "човек, който си е свършил работата", а след това изрази подкрепата си към руската политика против хомосексуализма.