на живо

Хамилтън намекна за отказване, въпреки офертата от 120 млн. паунда

Британският пилот от Формула 1 е на крачка да изравни рекорда на Шумахер от 7 титли

Reuters

Всяка красива шампионска приказка си има край! Пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън намекна, че скоро може да се оттегли от пистата след 13 години в един от най-скъпите и атрактивни спортове!

Британецът постигна своята девета победа за сезона в последния старт - Гран при на Емилия-Романя. За да спечели седмата си титла му е достатъчно да финишира втори в следващия старт.

А след това?

"Няма гаранции, че ще бъда тук и догодина. Има толкова много неща извън Формула 1, които ме вълнуват", каза той след триумфа и шокира всички почитатели на този спорт.

Снимка: Reuters

Ако Хамилтън съумее да спечели седма титла (а добрата му форма и абсолютната му доминация подсказват, че това ще стане), то той ще изравни по този показател легендата Михаел Шумахер. Британецът завърши първи при пилотите през 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 г. 

Звездата на "Мерцедес" вече записа името си в историята на този спорт. Той има в актива си рекордните 93 успеха, с което изпреварва германеца (91 победи). Освен това Хамилтън е пилотът, стартирал най-често от първо място - 97 полпозишън-а в 263 състезания. Той има и най-много качвания на почетната стълбичка (което означава, че е финиширал в топ 3) - 162. Спечелил е общо 3713 точки в кариерата си. Превъзхожда колегите си с най-много писти, на които е постигал успех - 29.

Кариерата на Хамилтън стартира в "Макларън" през 2007 г. Той направи дебюта си на 10 юни 2007 г. в състезанието за голямата награда на Канада. През 2013 г. се присъедини към "Мерцедес", а сътрудничеството им очевидно е успешно. 

Снимка: Reuters

За това от тима на 35-годишния британец търсят начин да го задържат. Английските медии съобщават, че планът им се състои в нов 3-годишен договор на стойност 120 млн. паунда. Това означава, че възнаграждението на Хамилтън ще се повиши с 4 млн. паунда на година. В момента той взима по 36 млн. паунда, като това го поставя на 13-о място в класацията на "Форбс" за най-добре печелещи спортисти (първи е тенисистът Роджър Федерер, който прибира по 81 млн. паунда на година).

Ако Хамилтън се съгласи на тази сделка, то той може да завърши кариерата си на 38-годишна възраст. Това е далеч от рекорда за най-възрастен пилот в Гран при. През 1958 г. в Монако се състезава Луи Широн. Тогава той е на 58 години и 288 дни.

Що се отнася до световните шампиони, най-възрастният при тях е Хуан Мануел Фанджо, който през 1957 г. е на 46 години.