на живо

Хамилтън победи в Мексико, 4 точки го делят от световната титла

Британецът се възползва от грешната стратегия на "Ферари"

Getty Images

Люис Хамилтън спечели Гран При на Мексико - 18-и кръг от сезона във Формула 1, но не успя да завоюва предсрочно световната титла. Британецът финишира първи на пистата "Ерманос Родригес", следван от Себастиан Фетел с "Ферари" и съотборника си в "Мерцедес" Валтери Ботас.

Така Хамилтън се доближи само на 4 точки до шестата световна корона в своята кариера, три състезания преди края. Следващата надпревара от календара на Формула 1 е в Остин, САЩ.

В Мексико пилотът на "Мерцедес" потегли трети, но имаше по-добра стратегия, работи отлично с гумите и се възползва от грешките на "Ферари", за да триуфира. Успехът е втори за Хамилтън на "Ерманос Родригес" от 2016 г. насам, както и десети през настоящия сезон.

Снимка: Getty Images

Шарл Льоклер с "Ферари", който взе полпошизън, влезе първи за смяна на гуми, докато съотборникът на Хамилтън - Валтери Ботас, остана на пистата над 35 обиколки. Хамилтън пък премина рано към най-твърдите гуми. Въпреки че имаше леки проблеми в началото, той започна да записва все по-силни обиколки.

В крайна сметка тази стратегия се оказа печеливша - той запази гумите и натрупа преднина. В последните 20 обиколки авансът му падна до 3 секунди пред Себастиан Фетел, германският пилот на "Ферари" обаче бе по-бавен. Сензацията Льоклер пък влезе в бокса за втори път, което го свали до четвъртата позиция.

Снимка: Getty Images

Тагове: