на живо

Хамилтън с първа победа за сезона

Британецът триумфира в Гран При на Азербайджан

Getty Images

Четирикратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан във Формула 1, четвърти кръг за сезона.

Хамилтън финишира за 1:43.44.291 час и записа първа победа за сезона и 63 в кариерата си. Втори финишира пилотът на "Ферари" Кими Райкьонен (Финландия), а трети е Серхио Перес (Мексико) с "Форс Индия". Четвърти се класира Себастиан Фетел (Германия) с "Ферари", а след него завърши Карлос Сайнс (Испания) с "Рено".

След успеха Хамилтън той излезе начело в генералното класиране при пилотите със 70 точки, изпреварвайки Фетел, който има 66 точки. Райкьонен е трети с 48 точки.

Финландецът Валтери Ботас с "Мерцедес" водеше в състезанието, но отпадна три обиколки преди финала заради спукана задна дясна гума.

"Честно казано беше много емоционално състезание. Валтери заслужаваше победата. И Фетел свърши отлична работа. Днес аз имах късмет, за да спечеля", каза Хамилтън след финала.

Двамата пилоти на "Ред Бул" Даниел Рикардо (Австралия) и Макс Ферстапен (Холандия) също отпаднаха 11 обиколки преди края на състезанието, борейки се за четвъртата позиция.

Рикардо, който спечели надпреварата през миналата година и победи в Гран При на Китай преди две седмици, закачи задната част на болида на съотборника си при опит да го изпревари и двамата трябваше да напуснат състезанието. След това за втори път на пистата се появи автомобил за сигурност.

Себастиан Фетел също беше лидер през голяма част от надпреварата, но остана втори след Ботас, когато се появи колата за сигурност след инцидента с двама болида на "Ред Бул". При подновяването на състезанието той се опита да атакува първото място, но не успя да задържи болида си при излизането от следващия завой и загуби позиции.

Руският пилот на "Уилямс Сергей Сироткин отпадна още в първата обиколка след сблъсък с Фернандо Алонсо (Испания) с "Макларън" и Нико Хюлкенберг (Германия) с "Рено".

Следващият старт е Гран При на Испания от 11 до 13 май. 

Тагове: