на живо

Хамилтън триумфира в Италия, сблъска се с Фетел

Изненадваща победа на "Монца" за световния шампион

Getty Images

Люис Хамилтън (Великобритания, "Мерцедес") спечели Гран при на Италия на пистата "Монца", с което записа 68-а победа в кариерата си във Формула 1 и увеличи преднината си на върха в генералното класиране на 30 точки. Втори е Себастиан Фетел (Германия, "Ферари"), който обаче завърши едва на пето място в домашния кръг на своя тим.

Хамилтън спечели донякъде изненадващо Гран при Италия, след като настигна и изпревари лидера Кими Райконен (Финландия, "Ферари") в 45-та обиколка на "Монца". Финландецът водеше през цялото състезание, след като защити първата си позиция на стартовата решетка. В завой номер 3 обаче се получи истинската драма, след като Фетел и Хамилтън направиха контакт между болидите си, борейки се второто място. Германецът се завъртя в резултат от това, докато световният шампион продължи спокойно напред.

Снимка: Getty Images

Райконен не успя да се откъсне от Хамилтън в нито един момент, поддържайки разлика от около секунда в първия стинт преди слагането на гумите с мека смес. Британецът не го последва моментално, а Райконен настигна бързо Ботас, който започна да го бави. Хамилтън се възползва, влезе в гаража и светкавично настигна конкурентите си, а когато Ботас се оттегли в бокса, гумите на Райконен вече бяха изкарали осем обиколки и той стана жертва на Хамилтън. Британецът го изпревари в завой номер 1 с помощта на DRS и не изпусна преднината си до края на състезанието.

Хамилтън завърши с време 1:16:54.484 часа и 8.705 секунди пред Райконен, а Макс Ферстапен (Холандия, "Ред Бул") спечели третото място на подиума с пасив от 13.569 секунди. Ботас финишира четвърти, а Фетел остана на петото място и вече изостава на 30 точки от британеца в генералното класиране.

Тагове: