на живо

Хърватия е на четвъртфинал! Драма и епичен вратарски дуел край Волга

"Ватрените" победиха Дания с 3:2 след дузпи

Хърватия се класира за четвъртфиналната фаза на Мондиал 2018. "Ватрените" победиха Дания в епичен мач край Волга, решен след изпълнения на наказателни удари.

В редовното време двата тима завършиха наравно 1:1, а Лука Модрич изпусна дузпа в 114-ата минута. Той все пак реализира от бялата точка за 3:2 в полза на своя тим. Това обаче не направиха неговите съотборници Бадел и Пиварич, а за датчаните не вкараха трима - ЕриксенШьоне и Николай Йоргенсен. Стражът на скандинавците Шмайхел спаси два наказателни удара, но в големия герой се превърна колегата му Субашич с цели три спасени дузпи.

Така Хърватия се изправя срещу домакина Русия в битка за място на полуфинал.

Снимка: Reuters

Снимка: Getty Images

Двубоят започна зрелищно и още в 4-ата минута резултатът беше вече 1:1. Датчаните поведоха във 2-ата минута след едно разбъркаване пред хърватската врата. Скандинавците изпълниха дълъг тъч, а Матиас Занка Йоргенсен бе най-съобразителен в наказателното поле и реализира.

Малко по-късно обаче хърватите отговориха подобаващо. Марио Маджукич се възползва от нескопосано изчистване на съперников бранител и отблизо прати топката в мрежата зад Шмайхел.

Така този осминафинал влезе в историята. Досега няма друг двубой на световно първенство, в който двата тима да са си вкарвали по едно попадение толкова рано - точно три минути и тридесет и седем секунди след началния съдийски сигнал.

Снимка: Getty Images

Постепенно "ватрените" взеха инициативата, но не стигнаха до чисто голово положение. Вместо това в 27-ата минута пред Дания се откри добра възможност, но ударът на Брайтвайт от паднало положение бе спасен от стража Субашич.

В ответната атака Перишич, а след това и Ракитич стреляха. Шмайхел обаче направи страхотно двойно спасяване.

Пет минути преди края на полувремето Деян Ловрен отправи удар с глава, при който топката премина на сантиметри от гредата.

През втората част темпото спадна, като и двата тима заиграха по-внимателно и положения почти нямаше.

Все пак в 72-ата минута Николай Йоргенсен овладя в пеналта и стреля по земя, но право в ръцете на Субашич. След това и Ериксен отправи удар... много далеч от целта.

До края на редовното време хърватите бяха по-активни, но в крайна сметка и вторият мач за деня навлезе в продължения.

Снимка: Reuters

В 114-ата минута драмата стана пълна. Модрич изведе Ребич сам срещу Шмайхел, а Матиас Занка Йоргенсен го фаулира и реферът отсъди дузпа. Модрич стреля слабо и вратарят на "червения динамит" улови. Така обичайният герой на "ватрените" се превърна в грешник.

Спорът между Хърватия и Дания в крайна сметка се реши след дузпи, при които Бадел и Пиварич не бяха точни за балканския тим, а за скандинавците пропуски направиха Ериксен, Шьоне и Николай Йоргенсен.

На четвъртфинал за Хърватия предстои сблъсък с домакина Русия, който по-рано днес изненадващо отстрани Испания след драма.

Снимка: Reuters

lineups

Тагове:

световно 2018