на живо

Хокейните стикове в НХЛ - по-ценни от злато заради... коронавируса (ВИДЕО)

Епидемията засегна спорта не само на територията на Китай

Епидемията от коронавируса в Китай засегна спорта не само в азиатската държава, но и международните състезания, които трябваше да се проведат на нейна територия - Гран При от Формула 1, световното първенство по лека атлетика в зала, квалификациите за олимпийския боксов турнир и много други.

Негативно влияние коронавирусът обаче има и върху хокея на най-високо ниво - Националната лига на САЩ и Канада. Оказва се, че трима на всеки четирима играчи в НХЛ се снабдяват със стикове, произведени в Китай. Фабриките, в които те се изработват, са преустановили работа заради коронавируса. За проблема потвърди пред NBC известният журналист и хокеен анализатор Пиер Макгуайър.

Според медиите в САЩ, някои от отборите в НХЛ дори се принудили да въведат ново правило - по един стик на мач за всеки състезател. Засега проблемът със стиковете не е сериозен, тъй като доставчиците им са уверили, че разполагат със сериозен резерв. При разрастване на епидемията "Бауер", "Си Си Ем" и "Тру Хокей", които снабдяват 75% от играчите в НХЛ със стикове, ще изпаднат в тежка ситуация. В същото време ще спечели "Уориър Бранд", чиято екипировка се изработва в страни като Мексико, незасегнати от вируса. От компанията вече изразиха готовност да увеличат капацитета си.

Не е ясно как играчите ще се адаптират към проблема. Обикновено всеки разполага с по 2-3 стика на мач и няколко в резерв. Здравината им обаче се влошава в последните сезони и те често се чупят.

Една от звездите на "Бостън" - Джейк де Бруск, вече отказва да подарява стикове на почитателите си. Според него в момента прословутите стикове са по-ценни от злато.

Разбира се, далеч сме от липсата на стикове в НХЛ. Играчите в лигата обаче със сигурност ще внимават с тях.

Тагове: