на живо

Холанд няма спирка, а 16-годишен вундеркинд пренаписа историята

Феновете на "жълто-черните" няма как да не са доволни

Getty Images

Каква вечер само за феновете на "Борусия" Дортмунд. "Жълто-черните" спечелиха с 5:2 гостуването си на "Херта" в Берлин и се изкачиха на втора позиция в Бундеслигата, като са само на точка зад лидера "Байерн", който по-рано днес стъпи накриво срещу "Вердер" Бремен (1:1)

Играчите на Люсиен Фавър се оттеглиха на почивката с пасив от един гол, но през второто полувреме Арлинг Холанд, който днес спечели наградата "Златно момче", обърна изцяло мача в полза на "пчеличките".

Снимка: Reuters

Норвежкото дете-чудо се разписа последователно в 47-ата, 49-ата и 63-ата минути, а хеттрикът му е най-бързият за "Борусия" в Бундеслигата от 13 септември 1988 г. Тогава Норберт Дикел вкарва три пъти срещу "Хановер". 

Холанд обаче не спря дотук. Той записа името си сред голмайсторите за четвърти път в 80-ата минута, оформяйки крайното 5:2. 

Снимка: Reuters

Така Холанд стана първият играч на тима с четири гола в един мач от Пиер-Емерик Обамеянг, който наказва "Хамбург" през 2016 г. Междувременно Рафаел Гереро също вкара веднъж за "жълто-черните".

Попаденията за домакините бяха дело на Матеуш Куня. Второто бе от дузпа.

Снимка: Reuters

Вечерта ще се запомни и с най-младия играч в историята на Бундеслигата. Юсуфа Мукоко, който преди ден навърши 16 години, дебютира в елита на Германия, подобрявайки постижението на друг футболист на "Борусия" Дортмунд - Нури Шахин.

Интересното е, че през пролетта ръководството на германския футбол промени правилото за възрастта, което не позволяваше на играчи под 17 години да запишат минути в Бундеслигата.

Снимка: Reuters

Роденият в Камерун нападател бе привлечен от "Санкт Паули" и доминира във всички възрастови групи в академията на "жълто-черните". Като част от U15 през сезон 2017/18 нападателят отбелязва 33 гола в 21 мача.

Когато е на 12, започва да играе при 17-годишните и вкарва рекордните 50 гола в 28 мача. Головият му маратон продължава при 19-годишните, където в дебюта си се разписва 6 пъти, преди да увеличи актива си на 34 попадения в 20 мача.