на живо

Холивуд превзема третия най-стар футболен клуб в света

Райън Рейнолдс и Роб МакЕлхени искат да превърнат "Рексъм" в "световна сила"

Когато си холивудска знаменитост и имаш милиони в банковата си сметка, лесно пръскаш пари за екстравагантни неща. Може например да си купиш... цял футболен клуб.

Така постъпи звездата от "Дедпул" Райън Рейнолдс. Роденият в Канада актьор и неговият колега Роб МакЕлхени ("Слънчева Филаделфия") вече са собственици на третия най-стар футболен клуб в света - "Рексъм" от Уелс.

Снимка: Getty Images

Тимът е основан през 1864 г. и вече 156 години радва своите привърженици. В последните сезони "Рексъм" се подвизава в петото ниво на английския футбол, като никога в историята си не е играл в елита. Най-големите успехи на "червените дракони" са трите четвъртфинала в надпреварата за Купата на футболната асоциация.

През август 2011 г. собствеността на "Рексъм" премина изцяло в ръцете на феновете. Именно те сега решиха да приветстват Рейнолдс и МакЕлхени като нови собственици. Двамата актьори получиха доверието на 98,6% от привържениците, които имат право на глас.

Само 26 от всичките 2000 бяха против Холивуд да превземе тима. 

Очаква се двамата да влязат официално във владение на 100% от клуба в близките дни. Рейнолдс и МакЕлхени вече запознаха феновете с целите, които са си поставили, по време на онлайн разговор на 8 ноември.

Те искат да стабилизират клуба, за да може привържениците да се върнат по трибуните и да го подкрепят. Двамата актьори обещаха, че ще защитят традициите на "Рексъм", които са на повече от век и половина и всички промени ще са съобразени с претенциите на феновете. 

Под тяхно ръководство клубът със сигурност няма да бъде преименуван. Няма да бъдат сменяни и цветовете му - червено, бяло и зелено. Актьорите обещаха да инвестират в базата на тима и да създадат съвет, в който да влязат заслужили фенове. Те ще имат право на глас при взимане на важни решения. 

С подобряването на ситуацията в "Рексъм" ще бъдат назначен още персонал, като целта е новите служители да бъдат фенове или да са от едноименния град. 

"Искаме клубът да стане световна сила", заявяват новите собственици и добавят в шеговит стил:

"И обещаваме, че винаги ще побеждаваме големият ни враг - "Честър Сити"

Последното звучи амбициозно, но и доста несериозно, предвид факта, че "Честър Сити" прекрати съществуването си през 2010 г. - 125 години след основаването си. Новосформираният тим "Честър", който се счита за техен наследник, пък играе в по-долна дивизия.