на живо

Холон: Как пясъкът се превърна в рай за семейства и инвеститори?

Градът ще приеме мачовете от финалната четворка на Деласпорт Балканска лига, които може да гледате пряко по RING и на сайта btvnovinite.bg

Холон: Как пясъкът се превърна в рай за семейства и инвеститори?

На 10 км от Тел Авив се намира град Холон. Именно той ще приеме мачовете от финалната четворка на Деласпорт Балканска лига - един от европейските клубни турнири под егидата на Международната баскетболна федерация ФИБА, с участието на "Академик" Пловдив и "Берое" Стара Загора. 

Полуфиналите са на 27 април, а шампионът ще бъде определен на 29 април. Всички мачове може да гледате пряко по RING и на сайта btvnovinite.bg.

Холон сам по себе си има интересна история. Името на града означава "пясък". Именно върху пясъчните дюни е основан той през 1935 г. Името на населеното място се споменава още в Библията. "Гошен, Холон и Гило – единадесет града със селата им" се казва в "Книгата на Исус Навин". 

Снимка: Getty Images

Всъщност сегашния си вид Холон започва да приема след като там се преселват бежанци от Лодз, Полша преди Втората световна война. Те основават и текстилна фабрика, а работниците започват да търсят начин да живеят по-близо. 

Като малък град до столицата на Израел, Холон се превръща в "спалнята" на младите. През деня те работят в Тел Авив, а вечер се връщат в домовете си, които не са в шумната и претъпкана част на града. 

Снимка: Getty Images

В последните години "виновник" за развитието на Холон е кметът Моти Сасон, който заема поста от 1993 г. насам. Той решава, че градът му трябва да се развива, трябва да привлича предимно младите. А те искат удобство не само за себе си, но и за децата си.

Снимка: Getty Images

За това Сасон решава да инвестира в изграждането на детски градини, училища, културни центрове, занимални, театри. В Холон всички такива места са пригодени и за деца и възрастни със специални потребности. 

А работа за младите? 

Голяма част от местните са намерили своите места в индустриалната зона на града. Тя е втората най-голяма в Израел след тази в Хайфа. В нея се помещават компании за производство на спортни стоки, лекарства, електроника, компютри и дори космически машини. 

Градът се възползва от редица програми за развитие на инфраструктурата, транспорта, както и зелените пространства. 

Спортът също се развива в Холон. "Апоел", който ще е символичен домакин на финалната четворка на Деласпорт Балканска лига, е шампион за сезон 2007/2008 и двукратен носител на Купата на страната.

В града има още футболен тим, който играе в трета дивизия, както и хандбален, който се състезава във Втора лига.

Дали българските тимове ще се чувстват добре в Холон? Ще видим първо на 27 април.

Срещата "Академик" Пловдив - "Берое" може да гледате пряко по RING от 17:30 часа във вторник (27.04), както и онлайн на нашия сайт btvnovinite.bg.

Вторият полуфинален двубой противопоставя двата израелски отбора - "Апоел" Холон и "Гилбоа Галил" и започва в 20:00 ч.