на живо

Хоп... и обединението на футболните фенове в Германия

Защо привържениците мразят собственика на "Хофенхайм"?

Reuters

Футбол в Германия се играе от десетилетия, а съперничествата на терена и трибуните са жестоки. Само че съществуват хора, които могат да обединят тази вряща и кипяща маса от привърженици. 

Един от тях е Дитмар Хоп - собственикът на "Хофенхайм". Не си мислете, че неговият образ е пресечна точка на възхищение от страна на агитките. Не! Те го мразят! И го показват!

По време на гостуването на "Байерн" Мюнхен на "Хофенхайм", баварските фенове вдигнаха плакат с обидни реплики към Хоп. Това доведе до спиране на мача, молби той да бъде свален и... много странен мач.

В същото време феновете на "Борусия" Дортмунд скандираха обиди към Хоф по време на мача си срещу "Фрайбург". В предишния кръг привържениците на "Борусия" Мьонхенгладбах нарисуваха на транспарант Хоп с мишена на лицето. 

Как този бизнесмен обедини футболните фенове в Германия, макар и в омразата си?

79-годишният Дитмар Хоп е милиардер. Той е сред основателите на една от най-големите софтуерни компании в Европа. През 2006 г. той дарява близо 70% от богатството си (около 4 млрд. евро) за благотворителност. 

Снимка: Reuters

На пръв поглед той е един добър и обществено отговорен човек. Но не и във футболен план. 

През 2000 г. Хоп започва да подпомага финансово "Хофенхайм" - малък клуб, в който е играл като дете. Постепенно средствата стават повече, амбициите по-големи, а тимът започва да се изкачва все по-нагоре в дивизиите. През сезон 2008/2009 "Хофенхайм" дебютира в Първа Бундеслига. 

Какво е по-различно в този клуб?

За всички професионални клубове в Германия важи правилото - 49:51. Минимум 51% от акциите в клуба трябва да са притежание на феновете. Така е и в "Хофенхайм", но само на хартия. Феновете на други отбори са убедени, че той притежава еднолично клуба. През 2016 г. той получи разрешение от Германския футболен съюз да продължи да управлява и да взима решения по този начин. 

Снимка: Getty Images

Първи недоволството си от това разрешение показаха от "Борусия" Дортмунд още през 2011 г. със скандирания. Хоп им отговаря по невиждан начин - по време на гостуването на "жълто-черните", под сектора за гости е монтирано устройство, което излъчва високи тонове, за да не могат песните на агитката да се чуват.

Това вбеси всички футболни привърженици тогава. Дори обяснението на Хоп, че той не стои в основата на тази атака към привържениците, не спира обидните скандирания.

През изминалата седмица от Германската футболна централа обявиха, че фенове на "Борусия" няма да бъдат допускани на стадиона на "Хофенхайм" по време на мач между двата тима. Причината - продължителните обиди към Хоп.

Снимка: Getty Images

А развитието - обединение на феновете! И плакат, за който дълго ще се говори: "Всичко е същото! Германския футболен съюз не държи на думата си!", последвано от обида към Хоп!