на живо

Християн Стоянов и приятелката му: Историята е интересна, ако успееш да вникнеш

"Наслаждаваме се на живота и един на друг", заявиха сребърният медалист от параолимпийските игри в Токио и половинката му

Християн Стоянов и приятелката му: Историята е интересна, ако успееш да вникнеш

Да останеш в историята! Християн Стоянов успя да го направи след като спечели сребърен медал в бягането на 1500 м от параолимпийските игри в Токио. В своята колекция българинът има още световна и европейска титла. 

На 22 септември - Деня на независимостта, Стоянов беше гост в предаването "Тази сутрин" заедно със своята приятелка Елена Илиева, която е и най-голямата му подкрепа по пътя към върха.

Снимка: Instagram

"Никога не съм стремял да уча история толкова подробно, колкото нашите учители искаха. Но винаги успяваха някак да достигнат до нас, макар да бъдем доста невнимателни. Научавахме по нещо, дори да нямахме желание. Историята е много интересна, стига да успееш да вникнеш, да си представиш как са живели нашите предци, какво са изпитвали и за какво са се борили", заяви Стоянов.

"Историята е едно хубаво нещо, което трябва да помним. Трябва да знаем нашата история. Тази шевица е тракийска. Аз съм от този край. Беше важно да сме с такива хубави блузки, които да ни показват българското. Историята беше много интересна. Седях на първия чин и с интерес слушах всяка история, която ни разказваше госпожата. Опитвах се да запомня, до колкото мога. Мисля, че си спомням най-важното", добави Елена.

Снимка: bTV

Двамата са заедно от 6 години. Вече градят съвместния си живот в общо жилище, както и на стадиона, където Християн тренира, а неговата красива половинка му помага.

"Запознахме се през май преди 7 години. Нашата връзка е от 6 години. Много дълго чакахме да живеем заедно. Тя е от Нова Загора, аз съм от Габрово. Виждахме се веднъж в месеца, на два месеца, доста рядко. Целта ни беше веднага след завръщането да се изнесем, да заживеем заедно, да бъдем самостоятелни и да се наслаждаваме един на друг и на живота", разказа той.

Снимка: Instagram

Двамата са избрали да се установят в родния град на атлета - Габрово.

"Основната ни цел е да се развиваме в моя роден град Габрово. За това се и върнахме там, след като доскоро живеехме в София. Ще се опитаме да развием основни дейности, които да бъдат от помощ на младите, децата. Основната цел е да бъдем активни хора", разкри Християн.

"Надяваме се да е възможно. В малкия град липсват много неща и ние искаме да запълним тази празнина и за помогнем града да се развива и да има все повече млади хора", добавя Елена.