на живо

Хубчев: Успех е, че извеждаме 25 човека на тренировка (ВИДЕО)

"За "Левски" периодът беше по-труден заради случващото се около клуба", каза треньорът на "сините"

Lap.bg

Треньорът на футболния "Левски" Петър Хубчев заяви, че проблемите около финансовото състояние и собствеността на клуба са се отразили на футболистите, а той отчита като успех самият факт, че играчите не са разтрогнали договорите си с тима, въпреки забавянето в изплащането на заплатите.

"Това е много тежък проблем. Много малко хора ще ме разберат. Треньори, които са работили в такава обстановка, когато 2-3-4-5 месеца футболистите не могат да получават възнаграждението си, ще разберат най-добре какво струва на треньор в тази ситуация да задържи футболистите все още в този отбор. Казах на помощник-треньорите, че е голям успех, като виждам, че извеждаме 25 човека на тренировка. Няма какво да се крием, няма какво да се лъжем, усещам, че тези момчета се замислят доста сериозно за бъдещето си, какво ще се случи след няколко седмици. И то е нормално. Не се оплаквам от начина, по който тренират, но като че ли главите им не са съвсем свободни. Този проблем вълнува и много, много други хора", заяви Хубчев пред клубната телевизия.

Снимка: Lap.bg

До днес (2 юни) собствеността на мажоритарния пакет акции на "сините" не беше ясна, като акциите бяха прехвърлени от Георги Попов - приближен на бившия финансов благодетел на "Левски" Васил Божков, на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът отказа да ги приеме, а те в крайна сметка отидоха в ръцете на голмайстор номер 1 в историята на тима Наско Сираков.

"Този период за "Левски" се оказа два пъти по-труден с оглед на всичко, което се случи около клуба. Ние трябваше да се съобразим и с това нещо. Футболистите получаваха своевременно бегови програми, по които да се готвят колкото могат, без да нарушават общоприетите правила. Като цяло главите на всички - на треньори, на футболисти, бяха заети изцяло със събитията около клуба. Трябва да си признаем, че това е основният проблем, който ни занимава. Като цяло, всеки се справи, след като са все още тук всички и са здрави", заяви Хубчев.

Футболистите в "Левски" не са получавали възнаграждения от няколко месеца, като имат правото да разтрогнат договорите си по всяко време. До момента подобни индикации няма, а играчите тренират за първия си мач след подновяването на сезон 2019/2020 - срещу "Лудогорец" на 5 юни. От началото на годината тимът се издържа чрез дарения и продажба на билети и фен артикули.

Снимка: Lap.bg

"Феновете изиграха страшно важна роля в съществуването на клуба. Към момента, в който провеждаме това интервю, искам да ви кажа, че няма една стотинка от даренията, които тези хора са направили на "Левски", да отиде за заплата на футболисти или на треньори. Момчетата нямат вина, че са се случили такива събития, но трябва да го изживеят това и трябва по някакъв начин да се отнесат сериозно към клуба. Намирам голяма доза етика и морал в поведението им", похвали своите футболисти треньорът.

Хубчев обаче обърна внимание, че проблемите в тима най-вероятно ще продължат и през следващия сезон

"Това е един страшно голям проблем, който ще се появи след месец, ако така продължават нещата. Истината е, че ситуацията е малко по-различна в клуба, даже беше и критична. Мисля, че все още е такава. Мислеше се какво ще стане следващия ден или следващите няколко дена. На никой не му минаваше през главата, че може да направи планове за следващото първенство. Промяна неизбежно ще има, тя може да бъде много голяма. За това, с оглед на това, че мачовете от настоящия сезон завършват на 19 юли, а от следващия започват след седмица, това е един много тънък момент, на който никой до сега. Ясно, че ситуацията, в която се намира клуба, не дава такава възможност и пак така ще се реагира от днес за утре, което не е много добре за отбора. Приоритет днес имат други въпроси", завърши той.