на живо

Хватките на "Ла Роха": Испания срещу "Отбор от Косово"

Местната федерация продължава с хватките покрай мача с националния тим на най-новата балканска страна

Reuters

Испания не признава независимостта на Косово. Това е ясно не само от политическите документи, а и от отношението... на футболния терен.

След като мачът от квалификациите за световното първенство през 2022 г. беше под въпрос, защото косовските футболисти не искаха да пътуват за Севиля, тъй като испанците наричаха страната "територия", домакините продължиха да "дразнят" съперника си. 

Първо журналистите отказаха да използват названието "Косово" на официалните пресконференции. Наложи се пресаташето на балканския тим да притисне един от представителите на медиите, за да зададе въпрос конкретно на "селекционера на Косово".

По време на мача местната телевизия реши първоначално да изпише името на противника с малки букви. След това обаче промени решението си и върна главните.

Химнът на страната също беше заглушен. Първоначално от федерацията на Испания дори попитаха УЕФА дали може да пропуснат тази част, но от Европейската футболна централа бяха категорични, че това няма как да се случи на мач под тяхната юрисдикция.

Снимка: Reuters

Отношението на испанците не се промени и след срещата. В официалния сайт на федерацията и в профилите в социалните мрежи, никъде Косово не се споменава като държава, а отборът като "национален". Масово се използват названията "Отбор от Косово", "косовски тим" и "футболисти на федерацията на Косово".

Снимка: Reuters

Обтегнатите отношения идват от факта, че Испания не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г. Тогава голяма част от държавите (в това число и България) заявиха, че става дума за отделна страна, отделила се от Сърбия, и установиха дипломатически отношения.

Снимка: Reuters

В Испания обаче категорично отказаха да признаят балканската страна. Още 22 държави са на това мнение. В Европа независимостта на Косово не е призната още от Сърбия, Румъния, Кипър, Словакия, Молдова, Украйна, Беларус и Русия. 

Следващият мач между двата тима е на 8 септември 2021 г. в Прищина.