на живо

И феновете на "Арсенал" на протест! "Крьонке вън!" преди мача с "Евертън"

Привържениците недоволстват срещу участието на клуба в Суперлигата

Reuters

Феновете на футболния "Арсенал" протестираха бурно преди мача с "Евертън" срещу решението на ръководството на клуба да се присъедини към новия проект Суперлига.

Въпреки че "артилеристите" вече заявиха, че няма да играят в турнира и се оттеглят от проекта, тълпа привърженици организира протест пред стадион "Емиратс" преди мача с "Евертън", загубен с 0:1. 

Снимка: Reuters

Стотици фенове се събраха, за да изразят недоволството си, че името на клуба е забъркано в скандала. За главен виновник привържениците посочиха притежателя на мажоритарния пакет акции на клуба - американеца Стан Крьонке. 

Неговата компания инвестира в различни спортове, като е собственик на тимове по американски футбол, хокей, баскетбол, лакрос и дори електронни спортове. Крьонке направи първа инвестиция в "Арсенал" през 2007 г., а от 2011 г. притежава мажоритарен пакет акции. Феновете обаче не са доволни от управлението и решенията му.

Снимка: Reuters

"Нашият клуб, нашият дом! Продай клуба, Стан", гласеше един от плакатите пред "Емиратс".

Част от привържениците заявиха, че искат отбора им да се управлява по германски модел. В Бундеслигата клубовете са задължени 51% от акциите да бъдат в ръцете на клуба и големите кооперации не могат да взимат важните решения.

Снимка: Reuters

Това е пореден протест на английски запалянковци срещу проекта Суперлига, който изглежда обречен. Феновете на "Челси" и "Манчестър Юнайтед" също изразиха недоволството си преди дни преди офисите на ръководствата.

Суперлигата е проект на грандовете от Англия, Испания и Италия. "Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" искаха да организират турнир, който не е под егидата на УЕФА, но срещнаха огромен отпор от страна на феновете и заплахи за сурови санкции. 

Снимка: Reuters

Голяма част от тимовете вече се оттеглиха от проекта, в това число и "Арсенал".