на живо

И Христо Порточанов влиза в битката за президентския пост на БФС

В екипът му ще има трима професори, двама лекари, трима юристи, икономист, и разпознаваеми лица от българския обществен живот

Създателят на "Нефтохимик" Христо Порточанов ще бъде кандидат за президент на Българския футболен съюз. Очаква се до дни той да бъде издигнат от някой от клубовете. 

Пред bTV Порточанов, който беше част от Изпълнителния комитет на централната в периода 2005-2009 г., заяви, че е готов с избора на екип. В него ще влязат трима професори, двама лекари, трима юристи, икономист, и разпознаваеми лица от българския обществен живот. Техните имена Порточанов ще обяви непосредствено преди изборния конгрес на 12 октомври. 

Сред приоритетите на бизнесмена са телевизионните права, чужденците у нас, които трябва да са не повече от четирима на терена, и изграждане на нова национална база край морето, като тази в столичния квартал "Бояна". За най-голямо предизвикателство определя борбата с уредените мачове.

"Не е емоционално в никакъв случай! Като водих разговори с колеги, с които в годините сме работили заедно, всички приеха идеята и казаха: "Съвсем правилно! Ти си човекът, който може да промениш нещата, да ги върнеш в нормалното русло, както си бяха". Трябва да се спазват правилата, да няма ощетени, да няма измамени, да няма съмнения за корупция. Е, с "черното тото" ще бъде най-големият проблем, защото, за съжаление, там получавам информация, че общо-взето всички участват, всички възрастови групи, на такива мащаби", заяви Потротчанов.

Той е третият кандидат за президент на БФС. Преди дни от ЦСКА издигнаха Димитър Бербатов, а по-късно днес - "Локомотив" София предложи сегашния първи в българския футбол Борислав Михайлов. 

През 90-те години на ХХ век Порточанов беше един от факторите в родния футбол. Той беше собственик на бургаския "Нефтохимик", като през сезон 1996/1997 тимът завърши на 2-о място в първенството.

През 2004 г. бизнесменът напусна поста, а година по-късно стана член на Изпълнителния комитет на БФС, където се задържа до началото на 2009 г.