на живо

Официално: "Сити" напусна Суперлигата

"Челси" също готви оттегляне от проекта

"Манчестър Сити" стана първият отбор, който официално се оттегли от новата Суперлига, само два дни след учредяването на турнира, разбунил духовете във футболните среди. "Гражданите" използваха сайта си и своите канали в социалните мрежи, за да уведомят феновете за решението.

"Футболен клуб "Манчестър Сити" може да потвърди, че официално е започнал процедура по оттегляне от групата, разработваща планове за европейска Суперлига", написаха от английския клуб.

Новината идва часове, след като на пресконференцията си преди шампионатния двубой с "Астън Вила" мениджърът на "Сити" Пеп Гуардиола разкритикува плана за създаване на турнир от затворен тип. Испанският специалист заяви, че според него спортът е спорт, когато има връзка между положените усилия и постиженията, а загубите никога не са без значение. Гуардиола се обяви против това успехът да е гарантиран за няколко избрани клуба.

Оттеглянето на "Манчестър Сити" вероятно ще предизвика "ефект на доминото" и крах за Суперлигата. Според информации, пред отказване от участие са още 3 от 12-е отбора - "Челси", "Барселона" и "Атлетико" Мадрид.

Междувременно в други два клуба от Суперлигата има сътресения. Изпълнителният директор на "Манчестър Юнайтед" Ед Уудуърд хвърли оставка, а такава се очаква и в Италия - от президента на шампиона "Ювентус" Андреа Аниели.