на живо

Играчите от НБА намалиха заплатите си с 25%

Все още няма ясен план за продължаване на сезона

Getty Images

Ръководството на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) постигна съгласие с играчите в едно от най-силните спортни първенства в света за намаляване на заплатите. 

Баскетболистите ще взимат с 25% по-малко от месечните си възнаграждения, докато трае извънредното положение заради пандемията от коронавирус в САЩ и мачове и тренировки не могат да се провеждат.

Своеобразната "сделка" влиза в сила от 15 май, като се предвижда поетапно допълнително намаляване на възнагражденията, ако мачовете до края на сезона 2019/2020 не могат да се доиграят. При подновяване, играчите ще получат част от парите си. 

Предвижда се намалението на заплатите да бъде в сила и за първите два месеца от следващия сезон. 

Мачове от НБА не се играят от 12 март след първата положителна проба за коронавирус на Руди Губер от "Юта Джаз". В САЩ регистрираните заразени са над 719 хиляди, а смъртните случаи са над 38 хиляди.

Предвид развитието на заразата, от НБА все още не правят категорични планове за доиграване на останалите мачове.

"Не сме в състояние да вземаме никакви решения и не е ясно кога ще можем. В този момент все още има твърде много несигурност, за да кажем как точно ще продължим напред", каза комисионерът на лигата Адам Силвър.

До момента загубите на НБА заради пандемията се оценяват на 1 милиард долара.

bTV призовава: останете си вкъщи!