на живо

Игрите на 4,5 милиарда души

Футболна звезда ще се бори за титлата и за… избягване на военна служба

Докато Европа се вълнува от старта на новия футболен сезон, над 12 000 състезатели и официални лица съжителстват в шест жилищни блока в центъра на Джакарта. Селцето на спортистите, които участват на Азиатските игри, е приютило една наистина разнообразна общност.

Представители на 4,5 милиарда души, или две трети от населението на планетата, ще мерят сили в най-различни дисциплини - от грубите и космати майстори на кураш (форма на народните борби в Узбекистан) до крехките геймъри в електронните спортове. Някъде в средата на спектъра са джет-скиорите, парапланеристите, играчите на софтбол, специалистите по боулинг и така нататък. Само в делегацията на Малайзия фигурира 81-годишна състезателка по бридж и 11-годишен скейтбордист.

Игрите, които се провеждат на всеки четири години, започват в събота. Какво всъщност представлява този форум?

Олимпиада+

Докато олимпийските игри събират малко по-голям брой състезатели (10 500), азиатските компенсират с впечатляващо разнообразие. Програмата включва 40 спорта, като към традиционните дисциплини са добавени и истински екзотики. Например:

Сепак такрав - напомня на волейбол, но се играе с крака и включва зрелищни акробатични изпълнения над мрежата. Играе се с малка дървена топка.

Парапланеризъм - спортът ще направи своя дебют на форума.

Пенчак силат - традиционно индонезийско бойно изкуство, в което се използват различни оръжия, наподобяващи пръчки.

Ролери - атлетите ще трябва да завъртят общо 52 обиколки и да изминат 20 километра.

Спортно катерене, скейтборд, карате и софтбол - четирите дисциплини се появяват тук, преди да дебютират в олимпийската програма след две години в Токио.

Бридж - играта с карти е четвъртият "интелектуален" спорт на игрите след шахмата, го и китайския шах.

Електронни спортове - в това издание събитието ще има демонстративен характер, преди да получи пълноправен статут през 2022 година. Геймърите ще мерят сили на заглавия като League of Legends и Pro Evolution Soccer.

Големите имена

И ако някои спортове са тотално непознати извън Азия, в Индонезия ще видим куп световноизвестни имена. "Тотнъм" се съгласи да освободи корейския си футболист Хьон-Мин Сон, а историята зад кулисите и леко необичайна. Титла на Южна Корея от футболния турнир е единственият шанс на Сон да избегне задължителната военна служба в родината си, която е с продължителност 21 месеца.

Шансовете на Хьон-Мин не са никак малки - корейците спечелиха надпреварата преди четири години, а тогава шампионите получиха награда от правителството – въпросните 21 месеца бяха заменени с едва 4-седмична служба. 26-годишният Сон обаче пропусна предишното издание,  след като тогавашният му клуб "Байер" Левеаркузен отказа да го освободи. Изключение за дълга към родината в Южна Корея се допуска само за мъже под 27-годишна възраст.

Джордан Кларксън, който носи екипа на "Кливланд" в НБА, първоначално получи забрана да играе за Филипините. Впоследствие обаче той успя да убеди работодателите си и в крайна сметка пътува за Джакарта.

Трикратният олимпийски шампион в плуването Сун Ян и спритньорът на 100 метра с резултати под 10 секунди Су Бинтиан са част от китайския отбор.

Малайзийската легенда в скуоша Никол Давид ще преследва пета индивидуална титла, докато лидерът в световната ранглиста на бадминтона Кенто Момота ще представлява Япония.

Тероризъм и смрад

Индонезийските власти се надяват в заглавията да попадат именно звездни спортисти, а не местни терористи. Преди три месеца в страната бе извършен най-смъртоносния атентат за последните десет години, при който 13 души загинаха в Сурабая - втория по големина град.

Над 100 000 полицаи и военни ще бъдат разположени в Джакарта, а още толкова ще бъдат мобилизирани в резерв. Службите работят по сигнал, че радикална групировка планира кървава атака по време на игрите.

Индонезия получи домакинството, след като Виетнам се отказа заради непосилни разходи през 2014 г. Правителството хвърли огромни усилия за подобряване на инфраструктурата. Столицата бе основно почистена, въпреки че опитите за скриване на зловонния воден път, известен като Черната река, с найлонова мрежа предизвикаха остри критики.

Тагове: