на живо

"Илвес" - финландското препятствие на "Славия"

Отборът от Тампере изглежда преодолим съперник

"Славия" започва новия сезон с надежда за достойно представяне. От най-стария столичен клуб вече знаят името и на първия си съперник в квалификациите за Лига Европа - "Илвес" от Финландия.

Отборът е от Тампере и домакинства на стадион "Тамела" с капацитет от 5000 седящи места.

"Илвес" е създаден през 1931 г. и веднъж печели титлата на Финландия - през 1983 г. Освен това е двукратен носител на Купата на страната.

Клубът често изпада в по-долната дивизия на местния футбол, а през 2012-та година се подвизава в третото ниво на финландския футбол. През последните години "Илвес" затвърждава позициите си в елита и вече четвърти сезон е сред най-добрите в страната.  

Тимът има четири европейски приключения, но само веднъж успява да отстрани съперник. Става дума за северноирландския "Гленавон" през сезон 1991/92. 

През настоящата кампания "Илвес" не се представят по най-добрия начин, като след 14 кръга се намира на 6-та позиция в местното първенство.

Според авторитетния немски сайт transfermarkt.com, отборът от "Овча купел" разполага с играчи, чиято трансферна цена е по-голяма. Въпреки това в редиците на финландците има футболисти, които не са за подценяване.

Единият от тях е нападателят от Камерун Мариус Ноубиси, който е на 21 години. Силен стълб в защитата на тима пък е Яри Танска.

Сблъсъците от първия квалификационен кръг ще се изиграят на 12 и 19 юли. В първата среща "белите" ще гостуват на "Тампере Стейдиъм", а седмица по-късно тимът на Златомир Загорчич ще приеме "жълтите" на стадион "Васил Левски".