на живо

Илиана Раева: Съчетанията ни за световното първенство граничат с фантастиката (ВИДЕО)

Президентът на БФХГ смята, че ансамбълът ни може да спечели златните медали и на последното си състезание

Олимпийското злато в Токио е най-щастливият момент в кариерата на президента на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. В предаването "Тази сутрин" по bTV тя заяви, че ансамбълът ни ще си тръгне от голямата сцена както се появи на нея - с гръм и трясък.

"Това е най-големият връх в моята кариера в художествената гимнастика. Ние нямахме олимпийска титла, а толкова много заслужавахме. Безкрайно съм щастлива. Колкото повече минава времето, толкова повече оценявам тежестта на този златен медал", каза Раева и уточни, че въпреки таланта си на "изключителен мотиватор", не е успяла да убеди момичетата да не прекратяват кариерите си.

Снимка: Reuters

"Направих и невъзможното да ги накарам да останат и да изкарат още един олимпийски цикъл. Разбирам ги. Те постигнаха върха, а спортът е много тежък за издържане. Правилникът е много труден. Смятам, че решението им е правилно. Световното първенство ще е последното им състезание. Всичко ще направя за тези момичета. Те заслужават най-много от всички."

Относно нападките на президента на руската федерация Ирина Винер, която бе крайно недоволна от резултатите на тима си на олимпийските игри, Раева коментира:

"Нашият отбор беше с класи над всички останали отбори през всичките пет години. Ако не печелехме, то беше заради наши грешки или ощетяване. Няма по-заслужил отбор от българския. Съдиите на масата нямаше как на бялото да кажат черно."

Снимка: Lap.bg

"Сигурно е много тежко да загубиш, но трябва да го понесеш и да признаеш, че българският отбор е най-добрият. Не ми е сериозно това. Трябва да се спре. Да има повече респект към българския отбор. Трябва да си припомнят каква е българската школа.", заяви тя по адрес на Винер.

Световното първенство в края на месеца отново ще бъде в Токио, а Раева разкри, че съчетанията на ансамбъла "граничат с фантастиката" и са толкова сложни, че гимнастиката не е виждала подобно нещо.

Снимка: Lap.bg

"Ансамбълът има огромния шанс отново да бъде шампион. Просто трябва да играе без грешка.", добави Раева.

От следващата година на килима ще имаме нов ансамбъл, а Раева е категорична, че тимът ни ще става още по-добър: "Чудеса сме направили в залата с новия отбор. България никога няма да бъде слаба. Ще бъде по-силна и по-силна."