на живо

Защо ансамбълът не използва резерва на световното първенство?

Въпрос, който всички си задават

Защо ансамбълът не използва резерва на световното първенство?

Ансамбълът ни по художествена гимнастика отказа участие на световното първенство заради травма на Лаура Траатс, която е стара, но е доста сериозна, разкри президентът на БФХГ Илиана Раева в предаването "Тази сутрин" по  bTV.

От вчера специалисти и фенове си задават въпроса защо резервата на тима не замени Траатс в Япония.

Раева твърди, че момичетото трябва да участва в поне едно от съчетанията, за да пътува с тима, а такова нещо не е било планирано.

Снимка: Lap.bg

"Нямаше такъв вариант. Не сме предполагали, че травмата на Лаура ще се обостри".

В техническия правилник пише, че ако резервата пътува с тима, но не играе в нито едно от двете съчетания, следва дисквалификация за отбора.

"Ние знаем, че състезателката задължително трябва да играе в едно от съчетанията", коментира президентът на федерацията.

"Травмата е много сериозна. В момента е много обострена след двете тренировки там и докторът ни е категоричен, че не може да играе. Тя има дискова херния на прешлените на врата, което е много сериозно", каза Раева.

Тя е разговаряла с момичетата, които били категорични, че здравето на приятелката им е най-важно.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

През август момичетата на треньора Весела Димитрова - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, станаха олимпийски шампионки в Токио.

Световното първенство пък трябваше да е последният турнир, след който грациите официално да сложат край на състезателните си кариери. 

България остана с две представителки в индивидуалната надпревара, която започна днес - Боряна Калейн и Татяна Воложанина.