на живо

Без телефони в ансамбъла (ВИДЕО)

Илиана Раева разкри, че грациите не са имали право да използват мобилните си устройства, за да не се поддадат на напрежението

Lap.bg

Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика не са имали право да използват мобилните си телефони седмица преди световното първенство в София, за да не се поддават на напрежението. Това заяви Илиана Раева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Президентът на БФХГ сподели, че световното първенство по художествена гимнастика в София е изпълнило мечтите й. Тя е категорична, че нашият ансамбъл е най-добрият в света и при една безгрешна игра няма кой да ни бие.

Раева каза още, че Весела Димитрова ще смени стратегията на подготовка за тима за следващата година. Тя ще разчита не само на пет титулярни състезателки, а ще тренира два ансамбъла, като непосредствено преди състезание ще се определя кои момичета ще играят.

Снимка: Lap.bg

"Много съм щастлива. Моята мечта беше това световно първенство да е доста по-специално. Имах си някакви картини в моето въображение още преди да се случи. Всичко се случи както си го мечтаех.", каза Раева.

"Това наистина беше едно много специално състезание за българската художествена гимнастика. 31 години е страшно дълъг период да нямаш световно първенство в държава, която е с толкова големи традиции и е направила една от най-славните страници в световната художествена гимнастика."

Снимка: Lap.bg

"Това бе една много красива експлозия, фойерверк, защото показахме силата на българската художествена гимнастика. Едно голямо израстване в индивидуалното и в ансамбъла. Направихме една блестяща организация, на която беше дадена много висока оценка. Успяхме да създадем едни невероятни емоции на нашите зрителите и фенове."

Относно равносметката от представянето на българските гимнастички, Раева бе категорична:

"Момичетата нямат тази огромна рутина. Те са много силни. Ние наистина сме най-добрият ансамбъл в света и при една безгрешна игра ние щяхме да станем световни шампиони. В спорта получаваш това, което трябва да получиш. Имаме още много да учим, но вярвам, че с тези момичета ще постигнем заветната мечта - злато от олимпийските игри."

Снимка: Lap.bg

"Весела (б.ред. - Димитрова, треньор на ансамбъла) поиска нов начин на работа още преди световното първенство. Но за тази цел ни трябва разширена материална база. Весела иска да направи два състава. Тя е безкомпромисна. При нея натоварването е голямо. Имаме гимнастички, които са много талантливи и които изпълняват елементи, които останалите не могат. Затова тя иска два състава, които да се готвят едновременно, за да няма никакъв проблем и да са взаимозаменяеми, защото трябва да се подготвим за олимпиадата", добави Раева относно готвените промени в състава.