на живо

Исландия счупи рекорд на световното само с класирането си

Футболистите от северната държава ще представляват най-малката страна, играла на Мондиал

Reuters

Националният отбор на Исландия сътвори поредния си подвиг, класирайки се за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. Нещо повече, футболистите от северната островна държава ще бъдат представители на... най-малката държава, участвала на Мондиал.

След като станаха любимци на голяма част от зрителите на европейското първенство през 2016 г., исландците този път успяха да си проправят път и до световния форум, завършвайки на първо място в своята група след победа над Косово. 

В Русия футболистите на Исландия ще представляват население от едва 350 хиляди души. Предишният рекорд за най-малка държава, участвала на Мондиал, се държеше 1,3-милионният Тринидад и Тобаго, който изпрати своята делегация на световното първенство в Германия през 2006-а година.

Иначе исландците победиха Косово с 2:0 и така си подпечатаха визите за Русия. Гюлфи Сигурдсон вкара за 1:0 пет минути преди края на първото полувреме, когато се възползва от грешка в отбраната на косоварите, дриблира на границата на наказателното поле и изпрати топката в мрежата на гостите. Той асистира на Йохан Гудмундсон за крайното 2:0, след като в 68-та минута му подаде на празна врата и дясното крило не се затрудни при удара.