на живо

"Истанбул ББ" с първа титла от турското първенство (ВИДЕО)

Отборът триумфира пред празни трибуни

Twitter

Турция има своя нов футболен шампион! И този път триумфът не е на сметката на някои от хегемоните - "Галатасарай" (22 титли), "Фенербахче" (19 титли) или "Бешикташ" (15 титли). Първенец на Турция, кръг преди края на сезон 2019/2020 е "Истанбул Башакшехир".

За първи път в историята клубът, създаден преди 30 години като отбор на местното ВиК дружество и преименуван през 2014 г. с изкачването си в елита, спечели титлата!

Това стана след победа с 1:0 над "Кайзериспор". Така "Истанбул ББ" натрупа преднина от 7 точки на върха, изпреварвайки втория в класирането "Трабзонспор", който записа загуба от "Коняспор" в последния кръг. 

"Истанбул ББ", който често е свързван с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, е едва 6-ият тим, печелил титла от футболното първенство на Турция в 60-годишната му история.

Този път обаче празненствата след триумфа се състояха пред празни трибуни. Причината е в пандемията от коронавирус. Футболните срещи в страната бяха прекъснати за 3 месеца (от март до юни), а при подновяването на първенството не беше разрешено на стадиона да присъства публика. 

Това не попречи на привържениците на "Истанбул ББ" да празнуват с музика и танци по улиците. 

Футболистите пък не се ограничиха само до терена, а нахълтаха и на традиционната пресконференция на треньора Окан Бурук.