на живо

Историческа победа на Полша над Северна Ирландия

"Дружината" се наложи с минималното 1:0

Getty Images

Полша победи Северна Ирландия с 1:0 в първи мач от трета група на Европейското първенство по футбол във Франция. Попадението за „Дружина Полска” бе дело на Аркадиуш Милик, който прати топката във вратата на противниците си в 50-та минута от срещата.

Фаворит преди началото на срещата беше Полша, чиято атака се водеше от звездата на Байерн (Мюнхен) Робърт Левандовски, който обаче не показа познатата си форма на терена. Мачът беше предшестван от сблъсъци между феновете по улиците на френския град Ница.

Очаквано поляците започнаха с натиск още в началото на срещата. Първа възможност да открие резултата имаше Милик в 10-та минута, но ударът му излезе в аут. В 31-та минута отново той не успя да отбележи, след като остана почти сам срещу вратаря МакГавърн. Осем минути по-късно Капустка опита удар, но вратарят на северноирландците отново бе безгрешен. В крайна сметка, първата част на срещата завърши при резултат 0:0.

Снимка: Getty Images

Второто полувреме започна с поредните опити за гол от страна на „Дружина Полска”. Все пак в 50-та минута Аркадиуш Милик отбеляза за 1:0 след страхотен пас на Якуб Блашчиковски.

Снимка: Getty Images

Първата по-опасна атака за Северна Ирландия се случи в 67-та минута. В ответната акция, футболистът на поляците Блашчиковски стреля, но топката премина покрай страничната греда.

„Дружина Полска” продължи да е по-атакуващия тим в срещата. Въпреки това в 71-та минута Уошингтън излезе на скорост и се озова сам срещу Шчесни, но не успя да го преодолее.

Снимка: Getty Images

До края на мача възможности имаше пред Криховяк и Милик. Стивън Дейвис пък можеше да изравни, но се размина с топката.

По този начин Полша постигна първа победа на Европейско първенство в историята си, след като в предните си срещи на такъв форум записа три равенства и три загуби.

В другия мач от групата Германия се изправя срещу Украйна.

Снимка: Getty Images

Съставите:

Полша (4-4-2): Шчесни, Пишчек, Гилк, Паждан, Йедречук, Блашчиковски (80’ Гросицки), Криховяк, Мачински (78’ Йодльовиец), Капустка (88’ Пешко), Милик, Левандовски

Северна Ирландия (4-5-1): МакГавърн, МакЛахлин, Каткарт, Еванс, МакОули, МакНеър (43’ Далас), Норууд, Дейвис, Беърд (76’ Уорд), Фъргюсън (66’ Уошингтън), Лафърти