на живо

Исторически провал за край на цикъла

България не успя да победи Люксембург за първи път

Битката за място на световното първенство в Русия догодина, популярна на футболен език като "квалификационен цикъл", завърши с невиждан провал на България. Националният ни отбор не успя да победи континенталния аутсайдер Люксембург за първи път в историята - 1:1.

В списъка с досегашните 13 двубоя, първият от които датира от далечната 1969 година, фигурираха само победи. Слаба утеха е, че наскоро съперникът успя да измъкне 0:0 при гостуването си на Франция.

През първото полувреме вратарят Пламен Илиев спаси отбора на Петър Хубчев от разгром пред около 1000 невярващи зрители. Единственото попадение падна още в 3-ата минута - Оливие Тил бе точен от границата на наказателното поле. За информация - 21-годишният дефанзивен халф носи екипа на "Прогрес" Нидеркорн, който се движи на втора позиция в първенството на Люксембург.

След гола съперникът пропиля две чудесни възможности да направи аванса си по-убедителен.

След почивката домакините отпаднаха физически и българите най-накрая започна да създава положения. При едно от тях Ивайло Чочев успя да реализира и така избегнахме още по-голям позор.

Така квалификациите приключват крайно противоречиво. От една страна нашите победиха у дома Холандия и Швеция (за първи път от 50 години). От друга обаче точката тази вечер е единствена на чужд терен. Така или иначе България остава далеч от формата, която може да осигури участие на голям форум.