на живо

Историческо: "Арда" Кърджали ще играе в Първа лига

"Септември" София изпада след два сезона в елита

Lap.bg

За първи път в историята си "Арда" Кърджали ще играе в Първа лига. Втородивизионният тим отстрани в директен бараж "Септември" София с 1:0 след продължения. Мачът беше нашарен с три червени и общо 12 жълти картона, а единственото попадение вкара Ахмед Осман в 112-ата минута.

Така "Арда" при втория си опит и след 30 години успя да се класира за елита на българския футбол.

Двата отбора напълно очаквано започнаха предпазливо, като първият опасен удар беше в 22-ата минута на Дарко Глишич от "Септември", който обаче прати топката край гредата. В края на първата част се откри шанс за кърджалийци, но Лукас Мартинс не успя да овладее добре топката и тя беше изчистена от бранител на столичани.

Второто полувреме не се различаваше особено от първото. В 71-ата минута Иван Коконов беше изведен очи в очи с вратаря на "Септември" Валентин Галев, но пропусна златен шанс да открие резултата за втородивизионния отбор. В последните минути септемврийци се активизираха, като създадоха две добри атаки след 80-ата минута. И в двете ситуации обаче Здравко Димитров стреля неточно.

В първата минута на продължението софиянци останаха с 10 души на терена, след като младежкият национал Асен Чандъров получи втори жълт картон за фаул и трябваше да напусне терена. С човек повече кърджалийци вдигнаха оборотите и на два пъти бяха близо до гол, но Деян Лозев пропусна.

В 112-ата минута обаче защитата на "Септември" сбърка. След хвърлен тъч отляво топката попадна в Митко Плахов, който нахлу до аутлинията и върна топката назад. Алексиев се размина с топката, но от 10 метра резервата Ахмед Осман вкара с помощта на гредата за 0:1.

Минута по-късно голмайсторът Осман фаулира Борис Галчев. Капитанът на столичани отвърна с удар и така двамата трябваше да поемат към съблекалните.