на живо

Италия излъга Белгия и оглави пета група

„Адзурите“ стигнаха до победа с 2:0

Getty Images

Италия започна участието си на Евро 2016 с успех с 2:0 срещу Белгия. Така „Скуадрата“ оглави пета група, след като по-рано днес Швеция и Ейре завършиха наравно 1:1.

Тази вечер, на „Стад де Люмиер“ в Лион, италианците бяха по-активни в началото на срещата. В 5‘ минута Антонио Кандрева центрира отдясно, но отбраната на Белгия успя да избие.

Тимът на Марк Вилмоц бързо отговори на предизвикателството и в 10‘ минута марков далечен изстрел на Раджа Наинголан принуди стражът Джанлуиджи Буфон да показва класа.

Снимка: Getty Images

До средата на първото полувреме Италия владееше повече топката, докато белгийците залагаха на контраакции.

При една от тях Кевин Де Бройне се измъкна, но сгреши в подаването си към Ромелу Лукаку, който щеше да се озове сам срещу защитник на Италия и вратаря Буфон.

Постепенно ролите се размениха и Италия предостави инициативата на Белгия. „Червените дяволи“ обаче не успяваха да стигнат до чисто голово положение.

Снимка: Getty Images

Те разчитаха предимно да удари на Раджа Наинголан от дистанция. 

В 22‘ минута полузащитникът на Рома отправи топовен изстрел към вратата на „адзурите“, но топката мина покрай гредата.

В 32‘ минута Италия поведе с гол на Емануеле Джакерини. Фланговият футболист се възползва от фантастичен пас на Леонардо Бонучи от дълбочина и преодоля Куртоа – 1:0.

Снимка: Getty Images

Четири минути по-късно „Скуадрата“ можеше да нанесе втори тежък удар на съперника си, но Грациано Пеле се отчете с пропуск от няколко метра.

Белгия осъществи натиск в търсене на изравнително попадение. Де Бройне и Лукаку обаче имаха трудности със завършващия удар и Италия се оттегли на полувремето с гол аванс.

След почивката мачът продължи да бъде все така динамичен.

Снимка: Getty Images

В 54‘ минута пред Белгия се откри златен шанс за отбелязване на гол. Възпитаниците на Марк Вилмоц организираха великолепна контраатака, на върха на която се оказа голаджията Ромелу Лукаку. 

Той отправи хубав удар, минал на сантиметри покрай вратата. Италия веднага отвърна с атака, при която стражът на белгийците Куртоа показа класа, спасявайки с една ръка удара на Фрациано Пеле.

Последваха минути, в който битката се водеше предимно в средата на терена и голови възможности липсваха.

Снимка: Getty Images

В 70‘ минута Дрийс Мертенс опита доста оптимистично да прехвърли Буфон от центъра. 

Чак в 82‘ минута Белгия все пак създаде добро положение пред италианската врата. Влезлият като резерва Дивок Ориги беше изпуснат от отбраната на „адзурите“ и стреля с глава, но не успя да порази целта.

Белгия тръгна смело напред, оставяйки повече пространство за нападателите на Италия. В 85‘ минута прекрасна контраакция на „адзурите“ завърши със силен изстрел на Чиро Имобиле, но Куртоа спаси.

Снимка: Getty Images

В добавеното време на срещата стражът на Челси обаче нямаше какво да направи и Грациано Пеле от воле оформи крайния резултат:  Италия – Белгия 2:0.

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Киелини, Пеле, Бардзали, Де Роси, Бонучи, Буфон, Пароло, Джакерини, Едер, Дармиан, Кандрева (Photo: GettyImages)
от ляво надясно / от горе надолу: Алдервейрелд, Куртоа, Лукаку, Витсел, Фелайни, Вертонген, Симан, Де Бройне, Наиголан, Азар, Вермален (Photo: GettyImages)