на живо

Италия осигури на Ейре билет за осминафиналите

Ейре - Италия 1:0, "Скуадрата" с куп резервни играчи

Getty Images

Ейре записа минимален успех с 1:0 срещу Италия в мач от пета група на европейското първенство по футбол, провеждаващо се във Франция.

"Адзурите" вече си бяха резервирали място сред най-добрите 16 в турнира и дадоха шанс за изява на някои резерви. Селекционерът на Италия Антонио Конте бе направил цели 8 промени в стартовата си единайсеторка.

Ирландците пък излязоха на терена пределно мобилизирани и в оптимален състав. Тимът на Мартин О'Нийл стигна до победния гол в 85' минута на мача, когато Роби Брейди се възползва от грешка на вратаря Сиригу.

Снимка: Getty Images

Двубоят като цяло бе равностоен и логичното беше двата отбора да поделят точките. Италия обаче се пропука в края.

Това бе първо поражение за Антонио Конте в официален мач начело на "адзурите"

Срещата на "Стад Пиер Мороа" в Лил започна с по-активни действия от страна на ирландците, които се нуждаеха от 3 точки. В 9' минута Джеф Хендрик стреля от границата на наказателното поле, но над вратата.

След леко затишие, в 21' минута Дарил Мърфи се възползва от добро центриране и стреля с глава. Стражът Сиригу обаче показа класа и отрази удара на ирландския нападател.

Снимка: Getty Images

В 32' минута вратарят на италианците увисна при едно центриране и Дъфи трябваше да открие резултата, но вместо това стреля покрай вратата.

Италия залагаше на характерния си стил - дефанзивна игра и контраакции.

"Адзурите" стигнаха до първата си голова възможност две минути преди почивката. Чиро Имобиле отмъкна топката пред наказателното поле и веднага отправи удар, минал на сантиметри покрай левия страничен стълб на ирландската врата.

Снимка: Getty Images

Малко по-късно Ейре имаше претенции за дузпа. Бернардески изблъска в гръб Маклийн в пенала. Отсъждането на подобен наказателен удар щеше да бъде пресилено, така че главният съдия Oвидиу Хатеган (Румъния) правилно не посочи бялата точка.

На почивката резултатът бе 0:0.

Второто полувреме започна със златна възможност за Италия да поведе. Матия Де Шилио центрира към Симоне Дзадза, който изпревари противников бранител и стреля от воле. Топката обаче прелетя малко над вратата, пазена от Рандoлф.

Снимка: Getty Images

След това Ейре се впусна в атака, търсейки безценния гол. Възпитаниците на Мартин О'Нийл трудно стигаха до добри възможности за попадение и не съумяваха да пробият защитния вал на италианците. "Детелините" често стреляха от дистанция, но това не създаваше проблеми на стража Сиригу.

Италия се отпусна в края на срещата и в 84' минута влезлият като резерва Уес Хулахан излезе сам срещу вратаря Сиригу. Халфът на английския Норич обаче стреля право в него.

"Скуадрата"отвърна с удар на Ел Шаарауи, спасен с мъка от Рандoлф. В ответната атака отбраната на "адзурите" проспа едно центриране на Хулахан отдясно, при което вратарят Сиригу бе изпреварен от Роби Брейди и последният вкара с глава - 1:0.

Снимка: Getty Images

Ейре запази крехкия си аванс до края на срещата. С тази победа ирландците завоюваха третото място в групата и продължават напред в турнира. Втори е тимът на Белгия, който надви Швеция с 1:0 в другия мач.

Във фазата на директните елиминации Италия ще играе с Испания в повторение на финала на Евро 2014, Ирландия пък ще се изправи срещу домакина Франция.

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Дъфи, Кио, Уорд, Мърфи, Рандолф, МакКарти, Брейди, Колмън, Хендрик, Лонг, МакКлийн (Photo:GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Дзадза, Огбона, Бардзали, Имобиле, Бонучи, Сиригу, Флоренци, Бернардески, Мота, Де Шилио, Стураро (Photo:GettyImages)