на живо

Ивайло Иванов е №1 в джудото за 2021 г. (ВИДЕО)

Българската федерация награди десетте най-добри

Ивайло Иванов е №1 в джудото за 2021 г. (ВИДЕО)

Българската федерация по джудо раздаде награди на най-добрите за 2021 г. №1 е Ивайло Иванов (кат. до 81 кг), който през тази година се окичи с бронз на "Мастърс" турнира в Доха (Катар) и завърши пети на олимпийските игри в Токио. В тройката влизат още Ивелина Илиева (кат. до 57 кг) и Янислав Герчев (кат. до 60 кг).

Останалите джудисти, които допълват Топ 10 са: Борис Георгиев (100 кг), Марк Христов (73 кг), Анастасия Балабан (48 кг), Снежана Граматикова (57 кг), Ивайло Димитров (100 кг), Боян Йотов (66 кг) и Габриела Димитрова (52 кг).

Снимка: Lap.bg

След награждаването Ивайло Иванов сподели, че не е доволен от представянето си през изминалата година и сменя категорията, в която се състезава, защото му е било изключително тежко всяка година да се налага да сваля много килограми и да се подлага на изтощителни режими.

"Аз отидох на олимпийските игри за медал. Това ми беше целта още от предишните. Цели пет години се готвих. Допуснах, може би, грешка или някъде пропуснах нещо и не успях да завоювам това, за което искам и за което мечтая. Но не съм се отказал! Сменям категорията. Продължавам към по-горна - над 90 кг. Ходих на едно-две състезания. Вече съм щастлив. Мога да ям нормално, въпреки че свалям и за нея по 2-3 кг. Но това не са никакви килограми за нас и за нашия спорт. Това е нещо напълно нормално и се надявам да успея в Париж.“

Ивайло призна, че не е тренирал усилено в последните месеци, за да обърне внимание на семейството си. Допълни още, че си пожелава през следващата година да бъде здрав, да постигне мечтите си и желае да завоюва медал на предстоящото европейско първенство през 2022 г., на което България ще бъде домакин.

Снимка: Lap.bg

Най-силната ни жена в джудото Ивелина Иванова беше много развълнувана по време на раздаването на отличията.

Освен джудистите, награди, връчени от президента на федерацията Румен Стоилов, получиха и треньорите Красимир Христов и Атанас Герчев, както и Атанас Чолев за изключителни успехи и спортно дълголетие. Отличен за цялостен принос към българското джудо беше и Георги Георгиев - първият, който печели олимпийски медал в джудото.

Снимка: Lap.bg