на живо

Ивайло Маринов - боксово величие за големия екран (ВИДЕО)

Историята на един от най-успешните ни боксьори скоро ще бъде екранизирана

Олимпийски шампион от Сеул 1988, бронзов медалист от Игрите в Москва през 1980 г., носител на 8 златни медала от световни първенства, 9 пъти републикански шампион! Ивайло Маринов е обявен за най-добрия български боксьор на ХХ век! Животът му е толкова колоритен, че заслужава да бъде разказан във филм. Този план вече е задействан, а един от най-интересните епизоди със сигурност ще е едно отказано предложение през 1981 г. да напусне България.

"Отказвал съм много пъти. Милиони марки ми предлагаха, аз отказах. През 1981 година искаха с договор в Германия да ме вземат. Дойдоха едни пусти там да преговарят, викат "Един милион ти даваме да останеш!" и аз ги питах "Имате ли море?", "Нямаме!", "За жалост, Варна не я пускам!", разказва Маринов.

Той е носител на световната купа по бокс, лека категория, от 81-ва в Монреал и световен шампион през 82-ра в Мюнхен. Победа, която даже не помни!

"Аз го бия както си искам, даже съм играл много пъти с него и съм го побеждавал много пъти. Но той като ме удари, аз не помня как съм изкарал срещата. Пак съм го бил, но не помня. После след 3 часа ми дойде до главата и си викам "О, вярно бе, така беше!", спомня си той.

Един от най-неприятните моменти в живота на Маринов е смяната на рожденото му име – Исмаил Мустафов, по време на Възродителния процес. Държавна сигурност решава да го спре от участие и на световното първенство в САЩ през 1986 г. Дори е свален принудително от самолета. За него се застъпва тогавашният заместник-министър на отбраната адмирал Иван Добрев, който му връща паспорта и гарантира за него, за да може да отиде на олимпийските игри в Сеул и да спечели титла.

От есента на 2019 г. актьорът Ованес Торосян ще влезе в боксовите ръкавици на Ивайло Маринов, за да пресъздаде образа на шампиона на голям екран! Двамата вече проведоха първа съвместна тренировка, в която шампионът му показа характерни движения.

"За пръв път ми се случва в моята кариера да изиграя жив човек, историческа личност. Историческа личност, защото Ивайло е история. И това е много трудна актьорска задача. И много се притеснявам. Много общо има в актьорството и в бокса – един актьор, когато излиза и си върши работата, както трябва, е точно като един боксов мач. Този устрем към победата е общото. Той сподели, че десният му прав бил силен и мисля, че и моят десен прав е силен! ", споделя Ованес.

Колкото и удари да е понасял в живота, историята на Ивайло доказва, че победата и достойнството не се печелят с пари, а със сърце!