на живо

Иван Ченчев: Помощта за футболните клубове трябва да е реципрочна (ВИДЕО)

"Не може от едните да взимаш, да изискваш през годините, а от другите - нищо"

Депутатът от БСП Иван Ченчев даде интервю за bTV, в което коментира готовността на премиера Бойко Борисов да помогне на "Левски" чрез държавата. Ченчев заяви, че българските футболни клубове се нуждаят от подобна помощ, но тя трябва да е реципрочна.

"Без никакво съмнение, "Левски" е голям клуб, но в България има и друг голям клуб - и това е ЦСКА. За съжаление, беше допуснат фалит при ЦСКА. А сега държавата прави всякакви опити да спасява "Левски". Не знам каква е тази кредитна линия и по каква схема държавата ще отпуска пари на частно дружество. Още повече, когато акциите са в човек, който не е в България и знаете всичките проблеми, свързани с това.", заяви Ченчев.

"Сега виждам, че има проблеми по отношение на декларации, кой ги писал, как ги писал. И все си мисля, че в един момент, в който през доста години назад, ако се върнем във времето, на ЦСКА се взима наем, на "Левски" - не. Някак си държавата трябва да направи така, че всичко това, което върши за спорта, в частност за футболните клубове - и за двата най-големи, да е реципрочно. Така че, категорично, ако трябва да се помага, да се помага на всички, защото какво ще кажат другите клубове? Какво ще кажат клубове, които са с дълги години традиции в българския футбол? Какво да каже един "Бдин" Видин, какво да каже "Дунав" Русе, какво да каже "Спартак" Плевен? Това са футболни центрове. Трябва да се мисли в посока как да излезем от кризата, която имаме във футбола, като цяло, генерално, а не да се работи на парче."

"Аз и двама мои колеги от парламентарната група на БСП отправихме такъв въпрос към министъра, когато имаше контрол преди извънредното положение, и категорично сме на мнение, че не може тотализатор да помага на един клуб, каквото и да говорят от този клуб. Както и да казват, че трябва да има реклама, защото клубът е голям. Ние това не го оспорваме, но България не е само един голям клуб. Казах ви, има и друг - той се казва ЦСКА. Има и други - всички клубове, които са създавали спортисти, с които сме се гордяли. Така че категорично и без никакво съмнение помощта трябва да е реципрочна. Не може от едните да взимаш, да изискваш през годините, а от другите - нищо.", каза още депутатът.

Тагове: