на живо

Иван Зайцев пропуска европейското заради... маратонки

Волейболистът и федерацията на Италия не се разбраха за марката на екипировката на звездата

Getty Images

Звездата на италианският национален отбор по волейбол - Иван Зайцев, ще пропусне европейското първенство в Полша, което започва в края на август 2017 г., а причината са неговите... маратонки. 

Волейболистът с руски корени има договор с "Адидас" и играе само с техни модели. Националният отбор на Италия пък се облича и обува изцяло от "Мизуно". Двете страни не постигнаха консенсус по изключително любопитния казус и Зайцев остана извън състава. Скандалът се разрази, след като играчът се появи на първия сбор със своите маратонки, а не с дадените му заедно с екипа.

"Случаят е прецедент за нас, защото подобно нещо не се е случвало до момента. Със сигурност, всички ние съжаляваме от развоя на ситуацията, защото Иван е богатство за италианския волейбол", се казва в писмо на волейболната федерация на Италия.

Снимка: Getty Images

От централата обаче посочват Зайцев за виновник за прецедента. 

"Проблемите трябва да ги разреши този, който ги е създал. Състезателят е подписал договор с рекламодател, но е трябвало да внимава с правилника в националния отбор. Така, както трябва да правят и всички останали", се казва още в позицията, подписана от председателя Бруно Катанео.

Зайцев е част от националния отбор на Италия от 2008 г. насам. Той има сребро (2016 г.) и бронз (2012 г.) от олимпийските игри, както и сребро от световното първенство през 2015 г. Диагоналът е син на златният олимпийски медалист със СССР от 1980 г. Вячислав Зайцев и сребърната медалистка от европейското първенство по плуване през 1966 г. Ирина Позднекова.

Той обаче избира да играе за Италия, където е роден и е преминала голяма част от кариерата му.