на живо

Ивет Лалова - третата най-опитна финалистка в света

Българката доказа, че годините не са недостатък, а предимство

Instagram

Ивет Лалова подлуди целия свят със своето класиране за финал на световното първенство! Българката нееднократно е показвала постоянство, шампионски хъс, страхотно представяне и златно сърце. Перфектната комбинация от всичко това не се изгражда от днес за утре! 

Цели 35 години и 135 дни Ивет оформя своя характер през върхове и трудности, победи и загуби, радости и нещастия. Именно този неизчерпаем опит е в основата на уважението, което съперничките ѝ показват. Тя го изрече гласно и минути след поредното добро бягане на полуфинала в Доха, Катар. 

Снимка: Getty Images

"Влизайки в колрума с тези момичета, видях, че тях ги е страх от мен и си преброих на двете ръце колко вече олимпийски, световни и европейски финали имам". 

Ивет е права! Този нейн опит е респектиращ и всъщност я поставя на трето място в класацията за най-опитни финалистки на 200 м на световни първенства. 

Неостаряващата Мерлин Оти от Ямайка изглежда недостижима по този критерий. Тя държи рекорда с 37 години и 90 дни. На толкова беше двукратната световна шампионка на 200 м (тя има и златен медал с щафетата 4Х100) през 1997 г., когато за последно участва на финал на тази дистанция и печели бронз. 

Снимка: Getty Images

Оти изглежда наистина неостаряваща. Тя се състезава активно до 2012 г. (през 2003 г. получава правото да представя Словения на състезания), което, по прости сметки, означава, че за последен път се включва в надпревара на 52 години. На европейското първенство в Хелзинки тя участва в щафетата 4Х100 и помага на Словения да се класира на 11-то място.

Второто място се изплъзва "на стотни" на Ивет или да бъдем точни - на 94 дни. През 2011 г. на световното в Южна Корея Деби Фъргюсън-Маккензи застава на старта на 35 години и 229 дни. Това е едно от последните състезания на представителката на Бахамите. Тя приключва кариерата си като олимпийска шампионка от 2000 г. в щафетата 4Х100 м и двукратна златна медалистка от световни първенства (на 200 м от 2001 г. и в щафетата 4Х100 м от 1999 г.).

Снимка: Getty Images

При първия си финал на 200 м на световно първенство през 2015 г. Ивет беше втората най-възрастна на старта. Вероника Кембъл-Браун беше на 33 години, докато българката стартира на 31 години.

Опитът прави Лалова опасна. Тя познава своите силни и слаби страни, научила се е да ги използва и да ги прикрива. Ивет не е просто феномен. Нейното спортно дълголетие е плод на усилена работа, която я държи сред най-добрите в света дълги години - от онзи финал на олимпийските игри в Атина през 2004 г., когато беше само на 20 години, до днес, когато от нея могат да се учат всички атлети!