на живо

Избягалата от Иран хандбалистка: Казаха "Госпожо, съпругът ви има право да ви бие веднъж годишно"

Шагайе Бапири не се завърна в родината си след световното първенство в Испания

Хандбалистката Шагайе Бапири предизвика огромен скандал с решението си да не се прибере в своята родина Иран след участието на националния тим на световното първенство по хандбал. Тя остана в Испания, където от 1 до 19 декември се провеждаха срещите, а причината е несъгласието ѝ с условията, в които живеят жените в страната от Близкия Изток. 

30-годишната Бапри е една от най-опитните хандбалистки в тима на Иран. Тя играе и за местния "Сепахан", но е категорична, че не вижда бъдеще за себе си в страната. 

Преди седмица Шагайе напусна хотела на тима в Испания и се укри, а след това говори пред американска медия за проблемите, които са я накарали да вземе това кардинално решение.

Хандбалистката е категорична, че няма да се върне в Иран, въпреки че семейството ѝ трябва да плати около 35 000 долара. Такава е сумата, която всяка националка превежда на държавата преди да замине в чужбина. 

"Ако този закон не съществуваше, всички хандбалистки биха избягали. Не искам да се връщам в Иран, защото там се случват неща, с които няма как да бъда съгласна. Искам да живея в друга страна. Ще ми дам и един пример от мача с Румъния. Хандбалистка от другия отбор без да иска ми свали хиджаба от главата. Нямате представа колко агресивно реагира директорът на отбора. Просто не мога да го приема. И за това оставам в Испания", разказа хандбалистката. 

Тя добави щрихи и от ежедневието в родината ѝ, с които не е съгласна. 

"Жените в Иран много страдат. Огромни са разликите между мъжете и жените. Ще ви дам пример, който няма нищо общо със спорта. Моята съседка е ежедневна жертва на домашно насилие. Накрая събра смелост и повдигна обвинение срещу мъжа си. Съдията ѝ каза: "Госпожо, в Иран сме. Съпругът ви има право да ви бие веднъж годишно". След като чу това, тя се отказа и от развода, и от адвоката, и от всичко...", разказа хандбалистката. 

Бапири уточни, че ще опита да започне живота си на чисто, а мечтата ѝ е да играе хандбал без ограничения.