на живо

Избягалите шампиони на Иран (ВИДЕО)

Липса на хиджаб и мач срещу израелец са непростими деяния

Единствената олимпийска медалистка на Иран - Кимия Ализадех - е последното име в списъка с елитни спортисти, избягали от страната. Тя влезе в историята с бронзовия си медал на игрите в Рио през 2016 г. Сега обаче обяви чрез социалните медии, че властите използват успеха й като пропаганден инструмент.

21-годишната Кимия изчезна миналата седмица и според слуховете е потърсила убежище в Нидерландия. В поста си в Instagram тя допълва, че не иска да участва в "лицемерие, лъжи, несправедливост и ласкателство".

"Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти", пише Ализадех, която се определи като една от "милионите угнетени жени в Иран".

Без хиджаб

Макар че още не сме преполовили януари, бягството на Ализадех не е първият скандал в иранския спорт през 2020 г. Две ключови фигури от шахмата - Шохрех Баят и Митра Хеязипур, бяха изгонени заради липса на традиционния хиджаб по време на турнири извън страната – действие, което се смята за нарушаване на задължителния ислямски дрескод.

Баят е международен шахматен рефер - единственият съдия от най-висок ранг от Азия - и първата жена, заемала поста генерален секретар на спортна федерация в Иран. Тя обяви, че няма да се върне в родината си след публикуването на снимки, на които не носи хиджаб на световното първенство в Шанхай.

Първоначално нейният баща твърдеше, че хиджабът е паднал случайно. Нова серия снимки обаче отхвърлиха тази версия. Вицепрезидентът на международната централа Найджъл Шорт публикува един от кадрите в своя профил в "Туитър" с текст "Баят е важен посланик на своята страна". Самата Шохрех сподели поста му.

На 2 януари иранската шахматна федерация отлъчи и опитния гросмайстор Митра Хеязипур заради същото провинение на световното по блиц в Москва. Официалните лица й дадоха да разбере, че тя вече няма място в националния отбор на ислямската република. Шахматистката отговори, че занапред ще участва самостоятелно и ще живее във Франция.

От края на 2019 г. №2 в световната ранглиста за девойки Алиреза Фируджа се състезава под флага на ФИДЕ вместо този на Иран.

Никога срещу Израел

Поради политически причини Иран забранява на своите спортисти да се състезават срещу съперници от Израел. Причината - властта не признава тази държава. Но тъй като тази практика нарушава регламента на повечето международни спортни федерации, няколко атлети се озоваха в сложна ситуация, особено в борбата и джудото.

Правилата на повечето турнири сочат, че нито един участник не може да избира срещу кого да се изправи и срещу кого - не. Така иранските представители често са принудени умишлено да губят своите схватки, за да избегнат сблъсък с израелци.

Точно такъв е случаят с Алиреза Карими-Макиани, който доминираше срещу руснака Алихан Жабраилов на световното първенство по борба до 23 г. В средата на срещата неговият треньор Хамидреза Джамшиди научи, че друга схватка в категорията вече е приключила и при успех Алиреза ще трябва да се бори срещу противник от Израел. По нареждане на своя наставник Карими-Макиани загуби умишлено. Впоследствие борецът бе лишен от състезателни права за 6 месеца, а треньорът му се озова с отнет лиценз за 2 години.

Заради скандала президентът на федерацията в Иран подаде оставка с мотива, че "принуждаването на спортист да загуби умишлено или цяла нощ да издирва медицинска бележка не е правилно".

Страхът да се прибереш

Саид Молаи спечели световната титла по джудо през 2018 г. в категория до 81 кг. Но при защитата на отличието в Токио през миналата година той получи нареждане да се оттегли от мача срещу руснака Хасан Халмурзаев. Целта бе да избегне евентуална среща с израелец. 

Молаи обаче отказа да се подчини и в крайна сметка загуби от белгиец на полуфиналите. Впоследствие той изрази опасения за своята безопасност и за тази на семейството си. "Аз съм боец. Искам да се състезавам винаги и навсякъде. Обаче живея в страна, която не ми позволява да го правя. Нямаме избор - всички спортисти в Иран трябва да се съобразяват. Дори и властите да твърдят, че мога да се прибера без никакви притеснения, аз се страхувам. Страхувам се от това, което може да се случи на мен и семейството ми".

Международната федерация по джудо изключи Иран от всички надпревари под своята егида. 

Тагове: