на живо

Избори в "Барселона": Кой иска да стане президент?

Трима са кандидатите. Победителят ще стане ясен днес (7 март)

Reuters

7 март е съдбовен ден за "Барселона". Днес трябва да стане ясно името на новия президент на каталунците. 

Изборите са извънредни, след като бившият първи в клуба - Хосеп Мария Бартомелу, подаде оставка. До оттeглянето му се стигна след драматичния скандал през лятото на 2020 г. Тогава звездата на тима Лионел Меси поиска да напусне след кошмарен сезон, в който "Барса" не спечели нищо, а от Шампионската лига отпадна след 2:8 срещу "Байерн" Мюнхен.

Бартомеу реши да направи всичко възможно, за да задържи аржентинеца и в крайна сметка успя, но с цената на огромен гняв от страна на феновете, които го обвиниха, че не е показал нужното уважение. 

Снимка: Reuters

В последните дни бизнесменът беше арестуван и след това освободен, а срещу него бяха повдигнати обвинения, че е наел компания, която да срива имиджа на футболисти, в това число и Меси. 

Финансовата ситуация при каталунците също не е розова. През януари стана ясно, че дълговете на "Барса" са в размер на 1,173 млрд. евро, като 730 млн. трябва да бъдат върнати в краткосрочен период.

Днес ще стане ясен наследникът на Бартомеу. Всички 87 749 човека, които са членове на клуба, ще гласуват. Процедурата продължава от 10 сутринта до 10 вечерта българско време, а след това ще стане ясен и победителят.

Снимка: Reuters

Заради пандемията всеки желаещ да упражни правото си на вот аналогово, а не чрез интернет, трябваше да се регистрира. След това му беше съобщено в какъв часови диапазон може да пристигне на "Камп Ноу" и да направи избора си.

Бартомеу пое президентския пост в "Барселона" през 2014 г., наследявайки Сандро Росел. Впоследствие - през 2016 г., той спечели и президентските избори. 

Сега за поста се борят трима -  Жоан Лапорта, Виктор Фонт и Тони Фрейша.

Снимка: Reuters

Жоан Лапорта има опит на тази позиция. Той беше президент на "Барса" в периода 2003-2011 г., като през 2009 г. каталунците спечелиха 6 трофея за една година! В платформата си той посочи, че иска Лионел Меси да остане, а единственият начин за това е аржетинецът да се чувства щастлив в клуба. Относно огромните дългове, Лапорта заяви, че ще се концентрира върху най-належащите, а надеждите му са, че приходите ще достигнат 1,4 млн. евро скоро.

Снимка: Reuters

Виктор Фонт се занимава с банкиране и инвестиции в медии и нови технологии. Той също заяви, че иска Лионел Меси да остане в клуба. Подкрепа му оказва бившият капитан на каталунците Шави Ернандес. Заради финансовите проблеми пък "Барса" няма да привлича на всяка цена някоя от изгряващите звезди - Килиан Мбапе или Арлинг Холанд, обеща Фонт.

Снимка: Reuters

Последният кандидат е Тони Фрейша. Той е адвокат и дълги години е бил в борда на директорите на клуба. Фрейша е категоричен, че новите звезди на европейския футбол трябва да носят фланелката на каталунците и това трябва да се случи скоро. Адвокатът е категоричен, че не иска да се разделя с Меси, но ще трябва да намали заплатите и разходите, за да се справи с дълговете.

Някои от футболистите на клуба вече дадоха своя глас. Сред тях беше и Меси, който беше придружен от своя най-голям син Тиаго. 

Мандатът на новия президент на "Барселона" ще бъде 6 години.

Тагове:

Барселона