на живо

Джордан Хендерсън е Футболист на годината в Англия

Капитанът на "Ливърпул" победи в анкетата на Асоциацията на пишещите за футбол журналисти (FWA)

Getty Images

Сезонът на "Ливърпул" стана още по-добър. Капитанът на тима Джордан Хендерсън бе отличен за впечатляващото си представяне на терена и извън него с наградата за футболист номер 1 на Асоциацията на пишещите за футбол журналисти (FWA).

Той изпревари в допитването полузащитника на "Манчестър Сити" Кевин де Бройне и Маркъс Рашфорд от "Манчестър Юнайтед".

"Много съм благодарен, но не мога да приема сам тази награда. Нищо от постигнатото през този сезон, или през цялата ми кариера до момента не съм го постигнал сам. Надявам се, че гласувалите за мен са отличили приноса на целия ни тим", каза Хендерсън.

"Приемам наградата от името на целия отбор, защото без него нямаше да съм в тази позиция днес. Тези момчета ме направиха по-добър футболист - по-добър лидер и по-добър човек."

Играчите на новите шампиони са доминирали в допитването, но капитанът е получил повече от една четвърт от вота на специалистите.

30-годишният Хендерсън, който преди два дни вдигна шампионския трофей на Висшата лига, е 12-ият играч на "Ливърпул", удостоен с това отличие и първият от Мохамед Салах, който бе награден за постиженията си преди два сезона.

За последните 14 месеца Джордан Хендерсън вдигна трофея в Шампионската лига, Суперкупата на Европа, стана световен клубен шампион и помогна на "Ливърпул" да сложи край на 30-годишната борба за титлата в Англия.

Извън терена полузащитникът, който наследи капитанската лента от Стивън Джерард през 2015 г., инициира кампанията #PlayersTogether, с която се събират средства за Националната здравна служба на Великобритания (NHS), бореща се с COVID-19.